Președintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunțat luni, după ședința Coaliției, că PSD-ALDE va depune un proiect de lege pentru revizuirea Constituției, în sensul punerii în aplicare a rezultatului referendumului pe justiție.

"Va fi depusă astăzi (luni - n.r.) o inițiativă legislativă  din partea Coaliției PSD-ALDE (pentru revizuirea Constituției - n.r.). Am discutat despre acest lucru, am discutat și despre votul în Diaspora. Avem trei variante și sperăm să fie îmbrățișate și de cei care își doresc ca într-adevăr în afara granițelor să se voteze de către toți cetățenii", a declarat Viorica Dăncilă.

Dăncilă a spus că proiectul de revizuire a Constituției vizează nu doar cele două întrebări de la referendumul pe justiției convocat de președinte.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, o contrazice pe Viorica Dăncilă, afirmând că proiectul va viza doar întrebările de la referendum.

Întrebat de jurnaliști care este de fapt poziția comună a PSD-ALDE, aceata a spus: "Când o să ne întrunim să discutăm într-o formulă politică, o să vă prezentăm proiectul".

El a mai afirmat că prima întrebare de la referendum nu ar necesita o modificare constituțională, ci una la nivel de Cod penal.

"Astăzi, cel târziu miercuri, Coaliția PSD-ALDE va depune propunerile de revizuire a Constituției în acest sens. Eu am spus că la prima întrebare nu este nevoie de o modificare constituțională, ci este de nivel de Cod penal, dar discutăm în final dacă această prevedere o includem în proiectul de revizuire sau mergem separat cu ea", a mai adăugat Tăriceanu.

+++

Potrivit rezultatelor finale anunțate de Biroul Electoral Central pe 3 iunie, la prima întrebare, privind interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "da" a fost de 6.459.383, în timp 1.059.678 au votat "nu". 

La întrebarea a doua, referitoare la interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare, numărul voturilor valabil exprimate la răspunsul "da" a fost de 6.477.865, iar pentru "nu" - 1.038.916