Guvernul a dat joi o OUG privind modificarea Codului Administrativ prin care secretarii generali din ministere să devină ordonatori principali de credite în situația vacanței funcției de ministru.

”Completăm printr-o ordonanță de urgență Codul Administrativ în sensul consolidării atribuțiilor secretarului general al ministerului, înalt funcționar public, care are rolul de a asigura continuitatea funcționării instituției”, a declarat joi, la începutul ședinței de guvern, premierul Viorica Dăncilă. 

OUG a fost dată la propunerea Ministerului Dezvoltării.

Practic, secretarul general al ministerului va fi ordonator principal de credite în situația vacanței funcție de ministru sau în cazul în care ministrul se află în imposibilitatea absolută a exercitării atribuțiilor.

”Astfel vor putea fi plătite salariile angajaților din minitere și din instituțiile subordonate, vor fi achitate facturile și onorate obligațiile contractuale și de plată, inclusiv cele care decurg din implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene”, a precizat Dăncilă.

Ea le-a solicitat secretarilor generali de la Mediu, Energie și Relația cu Parlamentul - ministere fără conducere după ce Klaus Iohannis a respins interimarii propuși de Dăncilă - ”să se ocupe cu prioritate de plata salariilor angajaților, pentru că nu este corect ca oamenii aibă de suferit din cauza unor ambiții electorale”. 

Joi expiră și interimatul lui Mihai Fifor la Ministerul de Interne.

Miercuri, premierul a nominalizat pentru Energie, Mediu și Relația cu Parlamentul miniștri din ALDE în speranța că președintele Iohannis îi va accepta. De asemenea, ea i-a trimis președintelui și nominalizări pentru Interne și alte două ministere unde interimatele vor expira în curând.