Premierul Viorica Dăncilă i-a solicitat, joi, în ședința de Guvern, ministrului Justiției, Ana Birchall, să finalizeze "urgent" analiza care vizează legislația penală în cazul infracțiunilor grave și foarte grave.

"La Ministerul Justiției a fost declanșată o analiză a legislației penale în cazul infracțiunilor grave și foarte grave. Va fi realizat un pachet cu propuneri de modificare și completare a legislației privind mai multe aspecte: interzicerea posibilității de eliberare condiționată pentru infracțiuni grave și foarte grave, definirea mai clară a faptei de răpire, fenomen pe care îl constatăm din ce în ce mai des în ultimii ani față de persoane vulnerabile, și stabilirea prin lege a unor limite de pedeapsă mai mari, clarificarea competențelor organelor judiciare și a altor aspecte din legislație, astfel încât să preîntâmpinăm alte tragedii. Solicit ministrului Justiției să finalizeze analiza în regim de urgență, astfel încât, în cel mai scurt timp, să formuleze propuneri de modificare și completare a legislației", a declarat premierul, la începutul de Guvern.

”Reglementăm modalitatea de localizare sau urmările prin mijloace tehnice, de obținere a datelor de trafic și de localizare, dar și modul în care trebuie să se desfășoare cercetarea cirminalistică în domiciuliu, reședință sau sediul unor persoane. Îmbunătățim activitatea mecanismului Alertă Răpire Copil, un mecanism deja existent care are ca scop derularea unor proceduri de căutare a minorilor în regim de urgență și cu resurse sporite atât în țară, cât și în străinătate. Prin toate aceste modificări legislative aflate deja în dezbatere publică ne propunem să reducem timpul de intervenție, să aducem mai multă eficiență în modul de acțiune a salvatorilor”, a mai anunțat Viorica Dăncilă.