Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul va adopta marți indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgență Iași, dar costurile prezentate de premier nu coincid cu cele anunțate de ministrul Sănătății.

UPDATE

Ministrul Sorina Pintea a ieşit marţi după-amiază în conferinţă de presă pentru a explica situaţia celor trei spitale care ar trebui să fie construite cu fonduri europene.

 

  • Costul Spitalului din Iaşi este de 500 de milioane de euro, iar Guvernul are 150 de milioane de euro (de fapt, e vorba de cele 150 de milioane de euro alocate de Comisia Europeană în actualul exerciţiu bugetar pentru cele trei spitale din Iaşi, Cluj şi Craiova).
  • Am propus în decembrie 2018 realizarea acestor spitale în două etape: în prima etapă, finanţarea să fie din fonduri POR 2014-2020, iar în cea de-a doua etapă din fondurile alocate României în perioada 2021-2027-
  • Săptămâna trecută am avut o videoconferinţă cu reprezentanţii Comisiei Europene, care mi-au explicat că această sumă nu poate fi suplimentată în actualul exerciţiu bugetar.
  • Întrebată de ce durează atât de mult, în condiţiile în care acordul cu BEI a fost semnat în 2016, în timpul Guvernului Cioloş, Sorina Pintea a declarat că Guvernul PSD-ALDE, la o lună după instalare a identificat terenurile şi a rezolvat situaţia juridică a acestora, pentru ca, în august 2017, să aibă loc prima întâlnire cu consultanţii străini. Ministrul a susţinut că a colaborat foarte greu cu autorităţile din Cluj, în schimb, la Iaşi n-a fost nicio problemă. 
  • Referitor la avertismentul Corinei Creţu privind posibila pierdere a fondurilor europene alocate spitalelor, Pintea a spus că, "din momentul transmiterii cererii la Bruxelles, nu mai putem pierde finanţarea". Ea a mai spus că a fost prezentă la o discuţie, alături de premierul Viorica Dăncilă şi fostul ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, în cadrul căreia Corina Creţu a sugerat fazarea acestor construcţii, deoarece nu există posibilitatea suplimentării acestor fonduri în actualul exerciţiu bugetar al UE. 

 

***

"Aprobăm indicatorii tehnico-economici ai studiului de fezabilitate, pasul premergător depunerii cererii de finanțare la Comisia Europeană. Costul Spitalului Regional de Urgență Iași este estimat la 500 de milioane de euro, cu TVA, din care 150 de milioane de euro finanțare nerambursabilă", a declarat Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Dăncilă a spus că cele trei spitale regionale din Iaşi, Cluj şi Craiova vor fi realizate în ciuda "criticilor și obstacolelor pe care le ridică adversarii politici".

+++

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, susținea anul trecut că banii europeni ar fi mult prea puțini pentru valoarea estimată a investiției, în condițiile în care doar un spital regional ar necesita fonduri de 400 de milioane de euro.

În decembrie 2018, Pintea a declarat că România va începe construcția spitalelor regionale din Iași, Craiova și Cluj după 2021, pentru a obține mai mulți bani europeni:

”Evaluarea cererii de finanțare la Bruxelles durează circa șase luni. Urmează apoi licitația pentru proiectare astfel încât construcția nu putea să înceapă decât în 2020-2021. În 2021 intră celălalt exercițiu financiar unde România are posibilitatea să ceară finanțare de 85% de la Comisia Europeană și normal că a trebuit să luăm decizia cea mai favorabilă României. Oricum proiectul tehnic, cu licitația pentru planul de instruire a personalului mergea până în 2021 și atunci am cerut fazarea tocmai pentru a putea cere bani mai mulți”.

România riscă să piardă banii europeni, în condiţiile în care în patru ani s-a reuşit doar stabilirea amplasamentelor şi studiile de fezabilitate, spunea, luna trecută, comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Crețu.

Ea a spus că aşteaptă încă din aprilie 2018 răspunsuri la scrisorile pe care le-a trimis Guvernului, cu privire la decizia legată de finanțarea europeană alocată pentru spitale.