Viorica Dăncilă a dispus Corpului de Control al prim-ministrului începerea unei acțiuni de control la Ministerul Transporturilor și la TAROM, în scopul clarificării acuzațiilor privind ordinul opririi unor avioane în ziua moțiunii de cenzură.

UPDATE

Mădălina Mezei a declarat vineri că Răzvan Cuc i-a solicitat, cu două zile înainte de votarea moțiunii de cenzură, anularea a cinci zboruri interne și să identifice parlamentarii care se aflau la bordul aeronavelor respective. Ministrul demis a precizat într-o conferință de presă nu i-a cerut anularea zborurilor, ci doar s-a interesat ce parlamentari zboară: "Nu i-am cerut să țină un avion la sol. Ce să fac să mă duc la mecanici, să scot o piuliță. Am intrebat-o pe doamna Mezei ce parlamentari zboară și dacă sunt ok".

***

DNA s-a autosesizat în cazul acuzațiilor că ministrul transporturilor i-ar fi cerut fostei directoare Tarom, Mădălina Mezei, să rețină avioanele la sol în ziua moțiunii de cenzură.

***

Acțiunea de control vizează activitatea din perioada 1 ianuarie 2019-prezent și are obiective verificarea respectării prevederilor legale privind regulile de guvernanță corporativă la nivelul TAROM, verificarea respectării prevederilor legale privind operarea aeronavelor din flota companiei, precum și verificarea modului de îndeplinire, de către Ministerul Transporturilor, a drepturilor și obligațiilor ce decurg din calitatea de acționar la TAROM.

"Am dispus de urgență efectuarea acestui control care să clarifice aspectele grave semnalate în mass-media. Este imperativ să fie stabilit adevărul și să ne asigurăm că au fost respectate prevederile legale. În cazul în care instituțiile abilitate vor constata încălcarea legii, cei vinovați trebuie sancționați", a declarat premierul Viorica Dăncilă.

Verificările survin după ce Mădălina Mezei, demisă din funcția de director al TAROM, l-a acuzat pe ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, că i-a cerut să țină la sol mai multe aeronave Tarom în ziua moțiunii de cenzură, astfel încât unii deputați și senatori să nu mai ajungă la Parlament pentru a fi prezenți la ședința de plen în care s-a votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă.