Pentru a se depăşi situaţia de blocaj de la nivelul Guvernului a fost adoptată o hotărâre prin care se va transfera de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul către Secretariatul General al Guvernului avizarea privind oportunitatea emiterii OUG.

UPDATE

Guvernul a aprobat luni un proiect de hotărâre prin care Secretariatul General al Guvernului primește atribuțiile pentru emiterea ordonanțelor de urgență și avizarea ordonanțelor simple.

+++

Anunțul a fost făcut luni de Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern, prima  după ce miniştrii ALDE au demisionat, iar preşedintele Klaus Iohannis a refuzat propunerile de miniştri interimari înaintate de premier. 

Dăncilă a dat asigurări că are această situație sub control și că ”niciun român nu trebuie să-și facă griji.

"Sunt un om al soluțiilor și, împreună cu echipa guvernamentală, am identificat măsurile pentru a depăşi această situaţie de blocaj, care putea fi rezolvată uşor dacă preşedintele îşi îndeplinea obligaţia stabilită de Constituţie, de a semna propunerile de interimar. Pentru deblocarea acestei situaţii vom adopta o Hotărâre de Guvern prin care vom transfera de la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul către Secretariatul General al Guvernului avizarea privind oportunitatea emiterii ordonanţelor de urgenţă, în sensul motivării situaţiei excepţionale, aşa cum cere legislaţia", a spus Dăncilă.

Premierul a explicat că ”acest atribut a aparţinut în trecut unui departament aflat în subordinea aparatului de lucru al Guvernului”.

Viorel Ilie și-a dat demisia din funcția de ministru delegat pentru Relația cu Parlamentul, după ieșirea ALDE de la guvernare.