Premierul Viorica Dăncilă a pornit într-o vizită neanunțată în județele Alba și Cluj, chiar în timpul summit-ului UE de la Sibiu, dar a spus că a refuzat întâlniri cu omologi europeni pentru că nu ar fi fost „oportun”.

„Nu, nu merg la summit-ul de la Sibiu, pentru că, așa cum știți, este prezent doar președintele. Am avut mai multe solicitări de la omologi de ai mei din diferite state membre ale Uniunii Europene, am declinat aceste reuniuni bilaterale, în care să continuăm dialogul început în diferite state membre în care am fost, am avut invitație să discutăm despre Declarația de la Varșovia, unde m-am întâlnit cu omologii mei din statele din Europa Centrală și de Est și, bineînțeles, despre rezultatele Președinției rotative deținute de către România, dar nu era oportun să am întâlniri bilaterale cu premierii în timpul Summitului, de aceea voi avea întâlniri în perioada următoare și vom aborda toate aceste aspecte”, a declarat Viorica Dăncilă, întrebată dacă va ajunge joi la Sibiu.

Viorica Dăncilă a precizat că a vorbit cu liderii Partidului Socialiștilor Europeni (PES), dar că a preferat să vină în teritoriu joi, în județele Alba și Cluj, pentru a vedea ce se mai poate face pentru această regiune, notează Agerpres.

„Cu liderii PES am vorbit, este o reuniune care este normală înaintea unui summit informal, am discutat cu domniile lor. Am preferat ca astăzi să vin în teritoriu să discut cu oamenii, să văd ce putem să mai facem pentru această regiune”, a declarat Dăncilă, întrebată de jurnaliști dacă se va întâlni cu lideri ai PES prezenți în România.

Un purtător de cuvânt al PES a spus, pentru EURACTIV.ro, că liderii politici din familia socialiștilor europeni vor avea întâlniri înainte de summitul de la Sibiu, dar întrunirea care are loc de obicei înainte de Consiliul European nu va avea loc din cauza înghețării relațiilor cu PSD.

Premierul se află joi într-o vizită neanunțată în mod oficial în Alba Iulia, oraș situat la circa 70 de kilometri de Sibiu, dar Dăncilă a ținut să minimizeze legătura. „Nu este o vizită surpriză, am fost de multe ori la Alba Iulia. Este o vizită de lucru, o vizită în care mă întâlnesc cu oameni implicați în proiectele europene, cu oameni care au făcut investiții pe bani guvernamentali și, bineînțeles, cu oameni din partid, pentru că suntem un guvern politic, sunt președinte executiv al unui partid”, a spus Dăncilă.

PSD, partidul al cărei președinte executiv este, organizează un miting masiv la Iași începând cu ora 14:00, dar Dăncilă nu va participa. 

Premierul a menționat că de la Alba Iulia se va deplasa la Cluj-Napoca, urmând să revină în Alba în cursul după-amiezii.