Președintele Klaus Iohannis a anunțat că în ședința CSAT a fost avizat favorabil pentur funcția de șef al Statului Major al Apărării general-locotenentul Daniel Petrescu.

"Am avut pe ordinea de zi avizarea numirii noului șef al Armatei a general-locotenentului Petrescu. Un general cunoscut, respectat, eminent, care a fost avizat favorabil", a anunțat Klaus Iohannis

În perioada 2017-2019, Daniel Petescu a îndeplinit funcția de comandant al Comandamentului Multinațional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE).

Experiența sa profesională include funcții deținute la nivel tactic, operativ și strategic în cadrul Forțelor Terestre Române, în comandamente NATO și în teatrele de operații.

La nivel tactic, a comandat Batalionul 2 Infanterie CALUGĂRENI din București (ianuarie 2004 - octombrie 2008). A comandat, de asemenea, Brigada 2 Infanterie ROVINE (august 2016 - august 2017), mare unitate care s-a transformat în Brigada Multinațională Sud-Est.

La nivel operativ, a fost șef de stat major al Centrului de Conducere Operațională (2010 - 2013), structură destinată coordonării contingentelor românești participante în teatrele de operații..În perioada iunie 2013 - iulie 2016, a fost desemnat Reprezentant militar al Șefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, comandament strategic al NATO situat in Norfolk, Virginia, SUA.

Petrescu este șef de promoție al Institutului Militar de Infanterie "Nicolae Bălcescu” de la Sibiu (promoția 1992), șef de promoție al Universității Naționale de Apărare "Carol I” (promoția 2003), absolvent "cu distincție” al Colegiului Național de Război din cadrul Universității Naționale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în "Strategie de securitate națională”.

Este doctor în științe militare și informații la Universitatea Națională de Apărare "Carol I” (București, 2010). De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă și Stat Major (JSCSC, Marea Britanie), unde a urmat Cursul avansat de comandă și stat major (2007-2008). A absolvit masterul în studii de apărare la Kings College din Londra.