Judecătorul Cristi Dănileț a reacționat la declarațiile făcute joi seara de premierul Viorica Dăncilă, de ministrul de Interne, Carmen Dan, și alți membri ai Guvernului, care au atacat decizia ICCJ de condamnare a liderului PSD, Liviu Dragnea.

"Prim-ministrul țării a declarat că sentința pronunțată ieri este una arbitrară. Ministrul de interne a declarat că hotărârea este una politizată și impiedică reformarea statului real.Eu cred că este necesar ca CSM să reacționeze de urgență, punând capăt acestor atacuri la adresa judecătorilor supremi", a scris vineri dimineața pe Facebook judecătorul Cristi Danileț.

El a reamintit că reforma justiției s-a făcut în 2004-2005, pentru ca România să poată fi primită în UE: "Ce se face acum nu are nicio legătură cu reforma".

Premierul Viorica Dăncilă, mai mulți membri ai Guvernului și lideri PSD au lansat un atac furibund la adresa Justiției, după ce ICCJ l-a condamnat joi pe președintele social-democrat, Liviu Dragnea, la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare, în primă instanță.

 

”Decizia instanței de judecată în cazul președintelui PSD ne arată că modul în care în România se aplică legea este încă sub influența arbitrariului. Liviu Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituției. Într-un stat democratic, incertitudinile nu au ce căuta în înfăptuirea actului de justiție, iar atât timp cât există decizii ale CCR pe care unii judecători le acceptă, alții nu, nu ne putem gândi decât că această hotărâre de condamnare nu se va menține și după recursul din apel”,

 

a precizat premierul Viorica Dăncilă, într-un comunicat.

"Este evident că această sentință este una politizată. Este răspunsul vindicativ nu numai la presiunea străzii, ci și la încercarea autorităților legislative și executive de a reforma statul de drept, acela real! De a armoniza legislația respectând Constituția și deciziile CCR, așa cum se întâmplă în orice democrație autentică!", a scris pe Facebook ministrul Carmen Dan.

Declarații asemănătoare au făcut și alți membri ai Cabinetului Dăncilă.