Mai multe partide de centru-dreapta din UE au cerut expulzarea formațiunii lui Viktor Orban din Partidul Popular European (PPE). Dar PNL, partidul condus de Ludovic Orban, nu s-a regăsit printre semnatari.

PNL a preferat să nu se pună rău cu Viktor Orban, mai ales în contextul pandemiei, și pentru a evita accentuarea problemelor de la frontiera dintre cele două state, scrie EURACTIV.com.

Contactat de EURACTIV România, prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a spus că nu a discutat subiectul expulzării Fidesz din PPE cu Ludovic Orban și Klaus Iohannis, dar că va discuta curând cu aceștia pentru a adopta o poziție oficială a partidului.

„Nu e o hotărâre pe care o pot lua singur, e o hotărâre pe care o iau cu președintele Partidului Național Liberal, actualul premier, și cu președintele României”, a spus Rareș Bogdan marți pentru EURACTIV.ro.

În 2 aprilie, liderii a 13 partide din Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Grecia, Lituania, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Slovacia și Suedia au semnat o scrisoare prin care au cerut șefului PPE, Donald Tusk, expulzarea Fidesz, partidul condus de VIktor Orbán.

„Legea adoptată de parlamentul maghiar la 30 martie, care permite guvernului ungar să extindă la nesfârșit starea de urgență a țării și permite premierului Viktor Orbán să guverneze prin decret, este o încălcare clară a principiilor fondatoare ale democrației liberale și a valorilor europene”, se arată în scrisoare.

Fidesz este suspendat din PPE de peste un an, după ce mai multe formațiuni din PPE au cerut ca formațiunea politică a premierului Viktor Orban să fie disciplinată pentru încălcarea principiilor statului de drept. La începutul acestui an, Tusk nu a reușit să strângă suficiente voturi pentru excluderea Fidesz, astfel că PPE doar a prelungit suspendarea pentru o perioadă nedeterminată. 

PNL este cel mai mare partid membru PPE din România. Celelalte două sunt Uniunea Democratică a Maghiarilor din România (UDMR), care reprezintă minoritatea maghiară din țară și care a avut întotdeauna poziții apropiate de Viktor Orbán, și Partidul Mișcarea Populară (PMP) al fostului președinte Traian Băsescu.

Niciunul dintre cele trei nu s-au regăsit pe lista semnatarilor scrisorii adresate lui Tusk.

Rareș Bogdan, care este șeful delegației României din grupul PPE din Parlamentul European, spune că se va consulta cu toți europarlamentarii PPE din România, adică și cu ceilalți nouă deputați PNL, dar și cu cei doi ai PMP, inclusiv Traian Băsescu, precum și cu cei doi reprezentanți ai UDMR.

„Eu nu pot lua hotărârea singur. După ce vorbesc cu Ludovic Orban și cu președintele României, dar nu înainte de a mă consulta cu colegii mei din delegație, cei zece europarlamentari liberali, cei doi europarlamentari PMP, inclusiv domnul președinte Băsescu, și cei doi colegi de la UDMR. E o hotărâre pe care nu îmi permit să o iau singur”, a menționat Rareș Bogdan.

De altfel, nici puternicele formațiuni CDU și CSU din Germania, nici partidele de centru-dreapta din Franța nu au fost printre semnatari. Nici noul prim ministru al Sloveniei, Janez Janša, un aliat al lui Orbán în ultimii ani, nu a semnat scrisoarea. Absentează și reprezentanții OVP, partidul cancelarului austriac Sebastian Kurz.

O sursă din rândul popularilor a declarat pentru EURACTIV că PNL susține ideea excluderii Fidesz din PPE din cauza mai multor încălcări ale valorilor UE și ale partidului european și „acest lucru poate fi demonstrat de faptul că europarlamentarii PNL au votat în favoarea activării articolului 7 împotriva Ungariei”.

Conform sursei, totuși, momentul nu este oportun, deoarece liderii politici ar trebui să se concentreze complet pe criza COVID-19.

În România, criza coronavirusului a expus deficiențe severe în sistemul de sănătate, notează EURACTIV.com. Mai mulți medici și-au anunțat demisiile, și multe cadre medicale au fost infectate.

Sursa citată a explicat că PNL nu dorește să intensifice tensiunile cu Orbán, ale cărui decizii sunt imprevizibile și să riște probleme la frontiera româno-ungară.

„La începutul crizei coronavirusului, Ungaria și-a închis granițele, ceea ce a dus la blocarea a numeroase camioane în România. Nu este momentul potrivit pentru a strica relații de bună vecinătate”, a spus sursa, pentru EURACTIV.com.