Autoritățile analizează diverse variante pentru plata contribuțiilor pentru venituri extrasalariale, de la amânarea la eliminarea mult-blamatei Declarații 600, dar este nevoie de instalarea unui Guvern pentru a face modificările.

Autorităţile iau în calcul ca plata contribuţiilor sociale estimate pe baza veniturilor extra-salariale să se realizeze pe baza CNP la organul fiscal, fără a se depune Declaraţia 600, a spus ministrul finanțelor, Ionuţ Mişa, în Comisia economică a Senatului.

Declaraţia 600 trebuie depusă de toţi cei care obţin venituri din activităţi independente, chirii, dividende, venituri din investiţii, alte venituri - dacă venitul cumulat obţinut în anul precedent (cel din 2017 pentru declaraţia din 2018) depăşeşte plafonul de 12 salarii minime brute, respectiv 22.800 lei - pentru ca autoritățile să poată calcula contribuțiile sociale datorate.

„Nu suntem singura ţară din Europa în care se plătesc contribuţii la venitul realizat. Luăm în calcul o analiză în care o persoană este angajat, salariat şi i se reţin contribuţiile pentru sănătate, iar pentru celelalte categorii să nu mai plătească aceste contribuţii. Trebuie să facem o analiză, să vedem care este impactul bugetar şi să luăm o decizie. Această decizie o vom lua după ce vom avea discuţii cu categoriile de contribuabili care au obligativitatea de a depune aceste declaraţii. Ne gândim inclusiv la posibilitatea de a nu mai depune declaraţia, pentru a nu se mai deplasa la ghişeul organului fiscal, şi a putea să facă plata contribuţiilor pe bază pe CNP în suma pe care ştie că o are de plată la organul fiscal, considerându-se că acea plată reprezintă declaraţia mea asupra sumelor pe care le am de plată către bugetul de stat”, a spus Mişa.

În urma reacțiilor negative ale publicului, în special din cauza precizărilor care vizează plata în avans a contribuțiilor pentru venituri care nu sunt certe în acest an, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că, în 31 ianuarie, Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă pentru amânarea termenului de depunere a Declaraţiei 600 până la 1 martie.

Dar adoptarea modificărilor depinde de instalarea unui Guvern până la acea dată, dat fiind că guvernul interimar condus de Mihai Fifor nu poate aproba ordonanțe de urgență. Și chiar dacă ministrul Ionuț Mișa a vorbit încă de luni seară cu Liviu Dragnea, iar șeful PSD a dat rezolvarea situației ca sigură, șeful finanțelor a avansat mai multe variante de lucru, dar nicio certitudine, folosind verbe precum „trebuie să facem”, „analizăm”, „luăm în calcul”.

„Analizăm prevederi tranzitorii ca să vedem care e cea mai bună metodă pentru contribuabili. Pentru cei care au depus, pentru a nu mai genera un efort suplimentar, ne vom raporta la acea declaraţie. Va trebui să analizăm regimul cel mai favorabil”, a mai spus ministrul.