Autoritățile analizează diverse variante pentru plata contribuțiilor pentru venituri extrasalariale, de la amânarea la eliminarea mult-blamatei Declarații 600, dar este nevoie de instalarea unui Guvern pentru a face modificările.

Autoritățile iau în calcul ca plata contribuțiilor sociale estimate pe baza veniturilor extra-salariale să se realizeze pe baza CNP la organul fiscal, fără a se depune Declarația 600, a spus ministrul finanțelor, Ionuț Mișa, în Comisia economică a Senatului.

Declarația 600 trebuie depusă de toți cei care obțin venituri din activități independente, chirii, dividende, venituri din investiții, alte venituri - dacă venitul cumulat obținut în anul precedent (cel din 2017 pentru declarația din 2018) depășește plafonul de 12 salarii minime brute, respectiv 22.800 lei - pentru ca autoritățile să poată calcula contribuțiile sociale datorate.

„Nu suntem singura țară din Europa în care se plătesc contribuții la venitul realizat. Luăm în calcul o analiză în care o persoană este angajat, salariat și i se rețin contribuțiile pentru sănătate, iar pentru celelalte categorii să nu mai plătească aceste contribuții. Trebuie să facem o analiză, să vedem care este impactul bugetar și să luăm o decizie. Această decizie o vom lua după ce vom avea discuții cu categoriile de contribuabili care au obligativitatea de a depune aceste declarații. Ne gândim inclusiv la posibilitatea de a nu mai depune declarația, pentru a nu se mai deplasa la ghișeul organului fiscal, și a putea să facă plata contribuțiilor pe bază pe CNP în suma pe care știe că o are de plată la organul fiscal, considerându-se că acea plată reprezintă declarația mea asupra sumelor pe care le am de plată către bugetul de stat”, a spus Mișa.

În urma reacțiilor negative ale publicului, în special din cauza precizărilor care vizează plata în avans a contribuțiilor pentru venituri care nu sunt certe în acest an, liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că, în 31 ianuarie, Guvernul va aproba o ordonanță de urgență pentru amânarea termenului de depunere a Declarației 600 până la 1 martie.

Dar adoptarea modificărilor depinde de instalarea unui Guvern până la acea dată, dat fiind că guvernul interimar condus de Mihai Fifor nu poate aproba ordonanțe de urgență. Și chiar dacă ministrul Ionuț Mișa a vorbit încă de luni seară cu Liviu Dragnea, iar șeful PSD a dat rezolvarea situației ca sigură, șeful finanțelor a avansat mai multe variante de lucru, dar nicio certitudine, folosind verbe precum „trebuie să facem”, „analizăm”, „luăm în calcul”.

„Analizăm prevederi tranzitorii ca să vedem care e cea mai bună metodă pentru contribuabili. Pentru cei care au depus, pentru a nu mai genera un efort suplimentar, ne vom raporta la acea declarație. Va trebui să analizăm regimul cel mai favorabil”, a mai spus ministrul.