O delegație formată din opt membri ai Congresului SUA, democrați și republicani, ajunge luni seară la București. Congressmeni au fost și în R. Moldova, unde s-au întâlnit cu Maia Sandu.

UPDATE

Biroul de presă a anunțat și el că premierul Marcel Ciolacu are marți, de la ora 16:00, la Palatul Victoria, o întrevedere delegația Congresului SUA.

+++

Pe agenda președintelui interimar Ilie Bolojan a apărut marți, de la ora 11:00, că va primi delegația a Congresului SUA.

+++

Delegația SUA va avea marți o serie de întâlniri cu președintele interimar Ilie Bolojan, cu premierul Marcel Ciolacu, dar și cu parlamentari români.

Surse parlamentare au confirmat pentru Agerpres întâlnirea cu membri ai Legislativului român.

Delegația americană este condusă de republicanul Vern Buchanan, au precizat sursele citate.

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a anunțat, vinerea trecută, la Antena 3 CNN, vizita delegației Congresului SUA la București.

"Confirm că la începutul săptămânii viitoare o delegație semnificativă a Congresului american ar urma să vină în România, cu contacte la toate nivelele semnificative decizionale din România. Este foarte bine. Va urma și o altă dezvoltare din acest punct de vedere până la sfârșitul acestei luni. E important, pentru că elementele strategice care ne interesează și pe noi și pe americani vor fi discutate. E vorba și de strategia la Marea Neagră, pe care Congresul american a dezvoltat-o anul trecut cu o susținere bipartizană și această prezență la București va fi egală, atât republicani, cât și democrați. (...) Vom discuta și despre alegerile anulate. Suntem pregătiți. Vom da și răspunsuri în legătură cu ce s-a întâmplat, dar și garanții în legătură cu ce se va întâmpla. E un pas înainte", a declarat Cristian Diaconescu.

Întâlnire cu Maia Sandu

Președinta Maia Sandu s-a întâlnit luni cu această delegație a Congresului SUA, formată din republicani și democrați, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale de la Chișinău.

Din delegație fac parte patru congresmani republicani și patru democrați, inclusiv doi membri ai grupului de prietenie cu Republica Moldova din Congresul SUA (Moldova Caucus), care susține aprofundarea relațiilor moldo-americane.

Vizita delegației, condusă de congresmanul Vern Buchanan, "reconfirmă sprijinul bipartizan de care se bucură Republica Moldova în Statele Unite și faptul că parteneriatul moldo-american se află pe agenda americană".

În cadrul discuțiilor, Maia Sandu a exprimat recunoștința față de sprijinul consistent oferit de SUA de-a lungul ultimelor trei decenii – sprijin care a contribuit la modernizarea statului, creșterea rezilienței energetice și apărarea suveranității în fața tentativelor de destabilizare externă.

"Șefa statului a atras atenția asupra riscurilor generate de atacurile hibride ale Federației Ruse – inclusiv tentativele de influențare a procesului electoral – și a subliniat rolul esențial al Republicii Moldova în menținerea stabilității regionale de-a lungul celor 1.222 km de frontieră cu Ucraina invadată de Rusia. În context, Președinta a subliniat importanța menținerii sprijinului american, în special în domeniul securității energetice a Republicii Moldova", se arată în comunicat.

Delegația Congresului SUA e formată din opt membri ai Camerei Reprezentanților: Vern Buchanan (Republican, Florida), Neal Dunn (Republican, Florida), Andy Ogles (Republican, Tennessee), Anna Paulina Luna (Republican, Florida), Dina Titus (Democrat, Nevada), Ilhan Omar (Democrat, Minnesota), Lloyd Doggett (Democrat, Texas) și Ted Lieu (Democrat, California).