CNSAS s-a adresat Curții de Apel București pentru stabilirea calității de colaborator al Securității în cazul consilierului general USR Roxana Wring. Aceasta susține că situația e invers: ar fi fost urmărită de Securitate.

USR anunță că de astăzi Roxana Wring nu mai este membru al formațiunii, ea dându-și demisia la cererea președintelui Dan Barna. Conform legii, demisia din USR duce automat la pierderea mandatului de consilier general.

În urmă cu circa o lună, Roxana Wring și-a dat demisia de la conducerea USR București și din Biroul Municipal.

”La înscrierea în partid și candidatura la alegerile locale, Roxana Wring a dat o declarație pe proprie răspundere în care a susținut că nu a colaborat cu Securitatea sub nicio formă. Rezultatele verificării CNSAS nu au fost până în prezent comunicate conducerii USR”, se arată într-un comunicat de presă al partidului.

Într-o postare foarte lungă pe Facebook, Roxana Wring susține că, în realitate, ea ar fi fost urmărită de Securitate: 

”CNSAS a cerut instanței să constate că aș fi colaborat cu Securitatea. Pentru mine este un șoc. Nu am fost informată despre acest lucru. Nu am fost invitată vreodată să dau vreo explicație sau vreo clarificare. Am aflat neoficial despre asta și pur și simplu nu îmi dau seama care este motivația acestei decizii”.

Ea povestește că, imediat după terminarea facultății, la 22 de ani, s-a angajat la ONT și că bănuia că directorul ONT are legături cu Securitatea, dar ea nu a semnat niciodată nimic.

”În 1979 m-am căsătorit cu un cetățean britanic și am solicitat acordul pentru a mă stabili împreună cu el în străinătate. După solicitări repetate, după ce mi s-a interzis să mai ghidez grupuri de turiști, după ce am fost nevoită să demisionez de la ONT, după o respingere nemotivată din partea statului și după un an de nopți nedormite, am primit acceptul de a părăsi România. Probabil că nu aș fi primit acest accept dacă nu traversam epoca în care Nicolae Ceaușescu încerca să mai păstreze aparențele în fața cancelariilor occidentale”, mai spune Roxana Wring, adăugând că a revenit în țară în 2009 pentru a ajuta.

Ea afirmă că și-a dedicat activitatea patrimoniului bucureștean și urbanismului, atrăgându-și multe antipatii din partea politicienilor care au văzut că în CGMB nu mai funcționează ”cooperativa” care era până în 2016, dar și din partea rechinilor imobiliari care au văzut că nu votează PUZ-urile ”nesimțite”.

 

”Nu aș fi făcut nimic din toate acestea dacă nu aș fi avut conștiința curată. În anul al treilea de facultate mi s-a propus să intru în PCR. Eram o studentă cu rezultate bune și mi s-a sugerat că, dacă vreau o carieră academică, ar fi bine să depun o cerere de intrare în partid. Am refuzat. Am fost urmărită de Securitate încă înainte să lucrez la ONT. La terminarea facultății am dat concurs sa lucrez ca ghid pentru că era singura șansă de a fi în contact cu lumea occidentală. Era pentru mine o gură de oxigen, o fereastră spre normalitatea la care nu puteam spera măcar în România. Am fost urmărită de Securitate și când lucram la ONT și mai ales după ce am plecat din România. Certitudinea că Securitatea era pe urmele mele am avut-o acum câteva luni când mi-am văzut dosarul de urmărire la CNSAS. Dosar serios, în două volume. Însă am fost surprinsă să văd că am și dosar de rețea. Tind să cred acum, după tot ce am trăit și am văzut, că era o practică a Securității de a-și da girul și de a-i ”încadra” birocratic pe toți cei care lucrau în ONT, probabil în special cei care lucrau cu turiști străini”,

 

se apără Wring.

Ea susține că și-a cerut dosarul în vara acestui an, după ce au apărut acuzații la adresa sa.

Wring spune că a cerut dosarul de urmărire și pe cel de rețea (de colaborator - n.r.) în format electronic, dar nu le-a primit și face referire la politizarea CNSAS.

”Știu că această instituție este colorată politic, formată din oameni puși de partidele din Parlament, proporțional cu ponderea lor în Legislativ. CNSAS este condusă de un fost subaltern al lui Corneliu Vadim Tudor și, printre membri, se află un personaj trimis în judecată pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei din 1990. Nici eu nu știam asta. Credeam că este o instituție în care decizia este luată de experți și de istorici, nu de oameni politici.Din păcate, în CNSAS, adevărul se supune la vot. Iar majoritatea (cu aceeași coloratură ca și cea parlamentară) decide politic cum să interpreteze documentele. În cazul meu, această majoritate din CNSAS a votat că am colaborat cu Securitatea”, afirmă Roxana Wring, precizând că va merge în instanță.

Motivație politică

Ea mai spune că e posibil ca această decizie să aibă o motivație politică: ”Pun cap la cap faptul că primele acuzații la adresa mea au fost lansate de Antena 3 și faptul că CNSAS este dominat de partide care își fac veacul la postul lui Dan Voiculescu. Nu exclud de asemenea ca dosarul meu să fie scos premeditat în plină campanie electorală tocmai pentru a lovi USR. Au încercat și la europarlamentare același lucru. Numai că nu le voi da satisfacție!”.

După o decizie definitivă și irevocabilă a Justiției, prin care să se arate că nu a făcut poliție politică, Wring va reveni în USR:

”Nu aș fi intrat în politică – și cu atât mai puțin în USR – dacă aș fi avut vreo clipă conștiința apăsată de faptele mele de dinaintea plecării din România. Nu am știut și nici nu am bănuit măcar că am dosar de rețea. Știam că am fost urmărită. De-asta nici nu am vrut să-mi cer dosarul până în acest an. Mi-a făcut pur și simplu rău fizic să văd cine erau cei care dădeau informații despre mine la Securitate. Aș fi preferat să nu fi aflat asta.Și, uite-așa, Securitatea mai lovește o dată. Perfid și dureros, așa cum a făcut-o mereu”.