Nicușor Dan a explicat joi că pleacă din partidul pe care l-a fondat, deoarece nu este de acord cu decizia Biroului Național al partidului de a nu susține revizuirea Constituției în sensul definirii familiei ca uniunea dintre bărbat și femeie.

Deputatul Cristian Ghinea a afimat joi, pe Facebook, că USR merge mai departe.

”Azi sunt în Arad unde colegii noștri din excelenta filială locală candidează pentru primăriile din Almaș și Covăsânț, primele alegeri locale în rural pentru USR. Am așteptări foarte mari. USR trebuie să fie un partid predictibil, cu poziționări clare și decizii luate la timp. USR merge mai departe”, a scris Cristian Ghinea.

+++

Președintele demisionar al USR, Nicușor Dan, le-a trimis miercuri seară membrilor Biroului Național al partidului un document prin care își explică refuzul de a accepta poziționarea formațiunii pe tema revizuirii Constituției pentru redefinirea familiei spunând că refuză să activeze într-un partid care se definește implicit ca un partid al libertăților civile, deoarece acest lucru ar limita publicul USR, relatează News.ro.

Explicații privind demisia: 

 • Primul motiv este acela că există lucruri mai importante acum în România decât această discuție privind redefinirea familiei, cel mai rău lucru care se întâmplă este problema corupției, iar oamenii care fură o să fure în continuare susținând că apără tradițiile.
 • simt o datorie pentru oamenii care ne-au votat, tema familiei e foarte importantă pentru ei, e o temă intimă, care ține de sentimentul religios.
 • USR a fost votat și de oameni care sprijină referendumul pentru familie și de oameni care nu-l susțin, cred că ar trebui să ținem cont și de unii și de alții.
 • demisia mea ține și de onoare, am promis că în USR au loc și conservatorii și progresiștii. 
 • până acum rețeta a funcționat, dar decizia de a ne poziționa împotriva referendumului arată că unii sunt considerați colegi de mâna a doua.
 • îmi asum că am făcut o promisiune de care nu m-am putut ține, asta antrenează demisia mea din USR.
 •  nu e nimic dramatic, dar eu nu cred că direcția în care merge partidul e bună.
 • rămân disponibil pentru politica românească și pentru USR, dacă se modifică decizia luată miercuri (privind poziționarea împotriva referendumului privind familia).
 • voi trimite demisia astăzi Biroului local al USR Sector 6. 
 • caut un partid în care să mă regăsesc.
 • membrii USR vor decide dacă Dacian Cioloș va veni președinte în locul meu.
 • am încredere în USR, cred că va exista înțelepciune pentru a continua acest proiect.
 • întrebat dacă rămâne prieten al USR, Dan a răspuns: Fără îndoială.

+++

Potrivit News.ro, Elek Levente, liderul USR Cluj, va prelua președinția interimară a partidului după demisia lui Nicușor Dan.

+++

Nicușor Dan a scris pe Facebook că joi, de la ora 14:00, la sediul grupului parlamentar al USR din Camera Deputatilor, va susține o conferință de presă în care va detalia și va explica demisia sa din partid.

+++

”Biroul Național al USR a luat o decizie. E singura știre pentru azi. Până pe 11 iunie mult succes candidaților USR din Târgu Jiu, Bușteni, Lupeni, Craiova, Roman, Almaș și Covăsânț din județul Arad”, a scris Nicușor Dan pe Facebook, fără a da niciun detaliu despre informația privind demisia sa.

+++

Potrivit Digi 24, care-l citează pe Cristian Ghinea, liderul Uniunii Salvați România, Nicușor Dan, a părăsit miercuri seara o ședință a conducerii partidului și a anunțat verbal că demisionează din funcția de președinte.

Anunțul a venit după ce liderii USR au votat pentru ca partidul să se poziționeze împotriva redefinirii familiei în Constituție, poziție cu care Nicușor Dan nu este de acord.

Informația este publicată și de News.ro și Revista 22 care citează surse din USR.

"S-a votat pentru poziționarea USR împotriva revizuiriii Constituției în privința familiei. În momentul acela, Nicușor Dan s-a ridicat și a spus că demisionează", a declarat, pentru News.ro, un membru al Biroului Național al USR, care a precizat că un anunț oficial este așteptat joi.

Aceeași sursă a mai relatat că toți membrii Biroului Național al USR au fost foarte surprinși și că unii dintre ei l-au rugat insistent să nu plece.

Deputatul USR Ionut Moșteanu, invitat la ”Jurnalul de Seară” de la Digi24, a spus că e multă tensiune în partid în aceste zile și că este posibil să fie vorba doar de vorbe spuse ”la nervi”.

Purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a declarat pentru Revista 22 că nu există înregistrată în acest moment o demisie scrisă a lui Nicușor Dan.

”Nu există nicio demisie înregistrata, spiritele s-au încins, Nicușor Dan a amenințat cu demisia, dar nu există niciun document scris, vedem mâine. Singurul element clar e că există  această decizie în ceea ce privește modificarea Constituției”, a spus Barna.