Nicușor Dan a explicat joi că pleacă din partidul pe care l-a fondat, deoarece nu este de acord cu decizia Biroului Naţional al partidului de a nu susţine revizuirea Constituţiei în sensul definirii familiei ca uniunea dintre bărbat şi femeie.

Deputatul Cristian Ghinea a afimat joi, pe Facebook, că USR merge mai departe.

”Azi sunt în Arad unde colegii noştri din excelenta filială locală candidează pentru primăriile din Almaş şi Covăsânţ, primele alegeri locale în rural pentru USR. Am aşteptări foarte mari. USR trebuie să fie un partid predictibil, cu poziţionări clare şi decizii luate la timp. USR merge mai departe”, a scris Cristian Ghinea.

+++

Preşedintele demisionar al USR, Nicuşor Dan, le-a trimis miercuri seară membrilor Biroului Naţional al partidului un document prin care îşi explică refuzul de a accepta poziţionarea formaţiunii pe tema revizuirii Constituţiei pentru redefinirea familiei spunând că refuză să activeze într-un partid care se defineşte implicit ca un partid al libertăţilor civile, deoarece acest lucru ar limita publicul USR, relatează News.ro.

Explicații privind demisia: 

 • Primul motiv este acela că există lucruri mai importante acum în România decât această discuție privind redefinirea familiei, cel mai rău lucru care se întâmplă este problema corupției, iar oamenii care fură o să fure în continuare susținând că apără tradițiile.
 • simt o datorie pentru oamenii care ne-au votat, tema familiei e foarte importantă pentru ei, e o temă intimă, care ține de sentimentul religios.
 • USR a fost votat și de oameni care sprijină referendumul pentru familie și de oameni care nu-l susțin, cred că ar trebui să ținem cont și de unii și de alții.
 • demisia mea ține și de onoare, am promis că în USR au loc și conservatorii și progresiștii. 
 • până acum rețeta a funcționat, dar decizia de a ne poziționa împotriva referendumului arată că unii sunt considerați colegi de mâna a doua.
 • îmi asum că am făcut o promisiune de care nu m-am putut ține, asta antrenează demisia mea din USR.
 •  nu e nimic dramatic, dar eu nu cred că direcția în care merge partidul e bună.
 • rămân disponibil pentru politica românească și pentru USR, dacă se modifică decizia luată miercuri (privind poziționarea împotriva referendumului privind familia).
 • voi trimite demisia astăzi Biroului local al USR Sector 6. 
 • caut un partid în care să mă regăsesc.
 • membrii USR vor decide dacă Dacian Cioloș va veni președinte în locul meu.
 • am încredere în USR, cred că va exista înțelepciune pentru a continua acest proiect.
 • întrebat dacă rămâne prieten al USR, Dan a răspuns: Fără îndoială.

+++

Potrivit News.ro, Elek Levente, liderul USR Cluj, va prelua preşedinţia interimară a partidului după demisia lui Nicuşor Dan.

+++

Nicușor Dan a scris pe Facebook că joi, de la ora 14:00, la sediul grupului parlamentar al USR din Camera Deputatilor, va susține o conferință de presă în care va detalia și va explica demisia sa din partid.

+++

”Biroul Național al USR a luat o decizie. E singura știre pentru azi. Până pe 11 iunie mult succes candidaților USR din Târgu Jiu, Bușteni, Lupeni, Craiova, Roman, Almaș și Covăsânț din județul Arad”, a scris Nicușor Dan pe Facebook, fără a da niciun detaliu despre informația privind demisia sa.

+++

Potrivit Digi 24, care-l citează pe Cristian Ghinea, liderul Uniunii Salvaţi România, Nicuşor Dan, a părăsit miercuri seara o şedinţă a conducerii partidului şi a anunţat verbal că demisionează din funcţia de preşedinte.

Anunţul a venit după ce liderii USR au votat pentru ca partidul să se poziţioneze împotriva redefinirii familiei în Constituţie, poziție cu care Nicușor Dan nu este de acord.

Informația este publicată și de News.ro și Revista 22 care citează surse din USR.

"S-a votat pentru poziţionarea USR împotriva revizuiriii Constituţiei în privinţa familiei. În momentul acela, Nicuşor Dan s-a ridicat şi a spus că demisionează", a declarat, pentru News.ro, un membru al Biroului Naţional al USR, care a precizat că un anunţ oficial este aşteptat joi.

Aceeaşi sursă a mai relatat că toţi membrii Biroului Naţional al USR au fost foarte surprinşi şi că unii dintre ei l-au rugat insistent să nu plece.

Deputatul USR Ionut Moşteanu, invitat la ”Jurnalul de Seară” de la Digi24, a spus că e multă tensiune în partid în aceste zile și că este posibil să fie vorba doar de vorbe spuse ”la nervi”.

Purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, a declarat pentru Revista 22 că nu există înregistrată în acest moment o demisie scrisă a lui Nicușor Dan.

”Nu există nicio demisie înregistrata, spiritele s-au încins, Nicușor Dan a amenințat cu demisia, dar nu există niciun document scris, vedem mâine. Singurul element clar e că există  această decizie în ceea ce privește modificarea Constituției”, a spus Barna.