Într-o perioadă ce ar trebui să fie a liniştii sufleteşti,a timpului dedicat familiei,o mână de cleptocraţi dă lovituri după lovituri unei democraţii şi aşa fragile.Ocupaţi cu Ignatul şi alte târguri de Crăciun, cei mai mulţi românii par anesteziaţi.

E adevărat, nu toţi, dar având în vedere dimensiunea atacului la legi - şi nu doar la cele ale justiţiei - amploarea protestelor ar trebui să fie pe măsură.

Parlamentarii puterii au abdicat de ceva vreme de la rolul lor şi sunt preocupaţi doar să-şi dea legi în propriul folos şi pentru a-i scăpa pe cei cu probleme în justiţie, în frunte cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, altfel absent de la "măcelul" din forul legislativ, cel pentru care Tăriceanu cerea în primăvară respect necondiţionat.

Aşadar, chiar dacă cetăţenii sunt cu atenţia îndreptată asupra unor lucruri lumeşti cât de poate de normale în această perioadă - până la urmă astăzi e Ignatul, poate că ar fi util să vadă şi cum arată ziua de lucru a parlamentarilor. Nu de alta, dar după sărbătorile de iarnă ar putea reveni la realitate într-o altă Românie.

Cronica zilei:

"Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ, Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ, pînă şi Ministerul Educaţiei susţine proiectul doar cu jumătate de gură! Şi, cu toate astea, coaliţia PSD-UDMR-ALDE pare decisă să calce totul în picioare! E disperare maximă la PSD dacă au ajuns să vândă tot doar pentru a-şi asigura/securiza voturile la Legile Justiţiei şi la Legea Bugetului cu sprijinul UDMR!", a scris pe Facebook deputatul PMP Robert Turcescu.
 • PSD şi ALDE iau în calcul o sesiune extraordinară a Parlamentului în ianuarie, în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis va retrimite la reexaminare legile Justiţiei, dar şi pentru transpunerea Directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie, prin care se aduc modificări la Codul penal şi de procedură penală, conform unor surse social-democrate.
 • Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a decis renunţarea la guvernarea corporativă şi revenirea la subordonarea politică a companiilor de stat. Reacţia Consiliului Investitorilor Străini, pe HotNews.ro; Despre implicaţia deciziei, citiţi pe Contributors.ro.

 • Senatorii PSD, la îndemnul vicepreşedintelui Niculae Bădălău, au protestat, în plenul Senatului, la dezbaterea proiectului privind Consiliul Superior al Magistraturii, în timpul discursului senatorului USR Vald Alexandrescu, afişând mesaje precum:"Mai bine PSDist, decât securist".
 • De altfel, atmosfera la Senat a fost una tensionată încă de la începutul plenului, după ce deputaţilor USR, care aveau de susţinut amendamente, le-a fost interzis accesul în plenul Senatului. (Detalii, pe Mediafax.ro)
 • La sfârșitul dezbaterilor generale pe modificările aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a apostrofat de mai multe ori pe senatorii USR care vociferau și transmiteau live, pe Facebook, ședința Senatului. Apogeul a fost atins când liderul ALDE s-a adresat senatoarei USR Florina Presadă.

"Doamna senator, vă rog foarte mult nu mai perturbați ședința. Aveți o doză de exhibiționism excesivă. Nu transformați Senatul în circul dumneavoastră. Duceți-vă la partid și în circumscripție și făceți cât circ doriți”, i-a spus președintele Senatului reprezentantei USR, scrie Digi24.ro.

 • Plenul reunit al celor două Camere discută bugetul pe 2018. Ce "grozăvii" vor ieşi de acolo vom tot afla în zilele următoare.
 • La ora publicării acestui material, şedinţa Comisiei special - încheiată iniţial de Marton Arpad, care a anunţat reluarea ei pentru ziua de joi, după ce social-democraţii au plecat într-un birou alăturat pentru consultări - a fost reluată de Florin Iordache.

Alte ştiri:

 • PressOne: Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie
 • PNL a contestat la Curtea Constituţională modificările la Legea ANI, care prevede că interdicţiile aplicate senatorilor şi deputaţilor descoperiţi de Agenţia Naţională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept.
 • Încă un dosar pentru Elena Udrea: fostul ministru şi Dan Andronic au fost trimişi în judecată în dosarul Evenimentul Zilei-Hidroelectrica.
 • Foşti şefi ai Poliţiei Locale din Bucureşti au fost trimişi în judecată de DNA pentru abuz în serviciu.
 • Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Dănuţ Căpăţână, fost manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei” Constanța, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de luare de mită, şi a lui Gabriel Sorin Strutinsky sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la luare de mită în formă continuată şi trafic de influență.
 • Fostul şef al CJ Mehedinţi Adrian Duicu a fost condamnat miercuri de Curtea de Apel Bucureşti la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, din toate acuzaţiile formulate de DNA. printre care trafic de influenţă şi dare de mită, fiind menţinută numai aceea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite. Sentinţa nu este definitivă. (Detalii, pe News.ro)
 • După magistraţi, şi studenţii la drept din Bucureşti au ieşit la protest, ţinând în mâini Constituţia României şi Codul de procedură penală.

Şi, cu siguranţă, au mai fost şi alte aspecte care ne-au scăpat. Parcă e mult prea mult pentru ce ar trebui să fie o zi banală de decembrie într-o ţară europeană.

În urmă cu 28 de ani, pe 20 decembrie, Timișoara a devenit primul oraș liber din România.

În această seară, cetăţenii sunt chemaţi la un nou protest, sub sloganul "Hai la Parlament! Toti pentru Justiţie!".