Într-o perioadă ce ar trebui să fie a liniștii sufletești,a timpului dedicat familiei,o mână de cleptocrați dă lovituri după lovituri unei democrații și așa fragile.Ocupați cu Ignatul și alte târguri de Crăciun, cei mai mulți românii par anesteziați.

E adevărat, nu toți, dar având în vedere dimensiunea atacului la legi - și nu doar la cele ale justiției - amploarea protestelor ar trebui să fie pe măsură.

Parlamentarii puterii au abdicat de ceva vreme de la rolul lor și sunt preocupați doar să-și dea legi în propriul folos și pentru a-i scăpa pe cei cu probleme în justiție, în frunte cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, altfel absent de la "măcelul" din forul legislativ, cel pentru care Tăriceanu cerea în primăvară respect necondiționat.

Așadar, chiar dacă cetățenii sunt cu atenția îndreptată asupra unor lucruri lumești cât de poate de normale în această perioadă - până la urmă astăzi e Ignatul, poate că ar fi util să vadă și cum arată ziua de lucru a parlamentarilor. Nu de alta, dar după sărbătorile de iarnă ar putea reveni la realitate într-o altă Românie.

Cronica zilei:

"Ministerul Justiției a dat aviz negativ, Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ, pînă și Ministerul Educației susține proiectul doar cu jumătate de gură! Și, cu toate astea, coaliția PSD-UDMR-ALDE pare decisă să calce totul în picioare! E disperare maximă la PSD dacă au ajuns să vândă tot doar pentru a-și asigura/securiza voturile la Legile Justiției și la Legea Bugetului cu sprijinul UDMR!", a scris pe Facebook deputatul PMP Robert Turcescu.
  • PSD și ALDE iau în calcul o sesiune extraordinară a Parlamentului în ianuarie, în cazul în care președintele Klaus Iohannis va retrimite la reexaminare legile Justiției, dar și pentru transpunerea Directivei europene privind prezumția de nevinovăție, prin care se aduc modificări la Codul penal și de procedură penală, conform unor surse social-democrate.
  • Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a decis renunțarea la guvernarea corporativă și revenirea la subordonarea politică a companiilor de stat. Reacția Consiliului Investitorilor Străini, pe HotNews.ro; Despre implicația deciziei, citiți pe Contributors.ro.

  • Senatorii PSD, la îndemnul vicepreședintelui Niculae Bădălău, au protestat, în plenul Senatului, la dezbaterea proiectului privind Consiliul Superior al Magistraturii, în timpul discursului senatorului USR Vald Alexandrescu, afișând mesaje precum:"Mai bine PSDist, decât securist".
  • De altfel, atmosfera la Senat a fost una tensionată încă de la începutul plenului, după ce deputaților USR, care aveau de susținut amendamente, le-a fost interzis accesul în plenul Senatului. (Detalii, pe Mediafax.ro)
  • La sfârșitul dezbaterilor generale pe modificările aduse Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, i-a apostrofat de mai multe ori pe senatorii USR care vociferau și transmiteau live, pe Facebook, ședința Senatului. Apogeul a fost atins când liderul ALDE s-a adresat senatoarei USR Florina Presadă.

"Doamna senator, vă rog foarte mult nu mai perturbați ședința. Aveți o doză de exhibiționism excesivă. Nu transformați Senatul în circul dumneavoastră. Duceți-vă la partid și în circumscripție și făceți cât circ doriți”, i-a spus președintele Senatului reprezentantei USR, scrie Digi24.ro.

  • Plenul reunit al celor două Camere discută bugetul pe 2018. Ce "grozăvii" vor ieși de acolo vom tot afla în zilele următoare.
  • La ora publicării acestui material, ședința Comisiei special - încheiată inițial de Marton Arpad, care a anunțat reluarea ei pentru ziua de joi, după ce social-democrații au plecat într-un birou alăturat pentru consultări - a fost reluată de Florin Iordache.

Alte știri:

  • PressOne: Căderea lui Mihai Lucan. Istoria chirurgului care a falimentat un institut de stat pentru clinica proprie
  • PNL a contestat la Curtea Constituțională modificările la Legea ANI, care prevede că interdicțiile aplicate senatorilor și deputaților descoperiți de Agenția Națională de Integritate în conflict de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept.
  • Încă un dosar pentru Elena Udrea: fostul ministru și Dan Andronic au fost trimiși în judecată în dosarul Evenimentul Zilei-Hidroelectrica.
  • Foști șefi ai Poliției Locale din București au fost trimiși în judecată de DNA pentru abuz în serviciu.
  • Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată a lui Dănuț Căpățână, fost manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență "Sf. Apostol Andrei” Constanța, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de luare de mită, și a lui Gabriel Sorin Strutinsky sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la luare de mită în formă continuată și trafic de influență.
  • Fostul șef al CJ Mehedinți Adrian Duicu a fost condamnat miercuri de Curtea de Apel București la un an și șase luni de închisoare cu suspendare, din toate acuzațiile formulate de DNA. printre care trafic de influență și dare de mită, fiind menținută numai aceea de permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite. Sentința nu este definitivă. (Detalii, pe News.ro)
  • După magistrați, și studenții la drept din București au ieșit la protest, ținând în mâini Constituția României și Codul de procedură penală.

Și, cu siguranță, au mai fost și alte aspecte care ne-au scăpat. Parcă e mult prea mult pentru ce ar trebui să fie o zi banală de decembrie într-o țară europeană.

În urmă cu 28 de ani, pe 20 decembrie, Timișoara a devenit primul oraș liber din România.

În această seară, cetățenii sunt chemați la un nou protest, sub sloganul "Hai la Parlament! Toti pentru Justiție!".