Adrian Dohotaru, deputat USR, crede că România ar fi putut cheltui mai bine cei patru miliarde de dolari cu care vor fi cumpărate rachete Patriot de la americani.

"Se vântură în spațiul românesc faptul că ar exista o obligație din partea statelor membre NATO să cheltuiască 2% din PIB pe Apărare. Astfel de mituri justifică investițiile enorme în echipament militar. Este fals. Există o recomandare NATO ca statele membre să aloce 2% din PIB până în 2024, dar nu o obligație impusă. Germania cheltuie 1.2%, Spania și Italia în jur de 1%. Doar 5 din 28 de țări NATO cheltuie 2%", a scris politicianul pe Facebook, după ce Departamentul american de Stat a aprobat o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari.

 

"Statul român a cheltuit miliarde de lei pe teatrele de operațiuni din Afganistan și Irak în scopul «democratizării» cu forța a regimurilor din Orientul Mijlociu. Cine dă socoteală la noi pentru acest eșec și pentru cheltuieli imense din banii contribuabililor? De ce oamenii politici nu au curajul să arate aceste eșecuri și prioritizări false de investiții publice? Cine a organizat o dezbatere publică pentru a vedea dacă sunt necesare astfel de cheltuieli exorbitante în echipament militar sau alte domenii sunt prioritare?".

Adrian Dohotaru dă și câteva exemple de investiții mai inteligente pentru a securiza România: spitale și investiții în sănătate ca prevenție, educație și cercetare mai performante, cultură accesibilă, infrastructură feroviară îmbunătățită pentru a străbate țara în jumătate de zi, agricultură sustenabilă, spații publice și centre comunitare în cartiere, împăduriri și politici coerente de mediu, program de dezvoltare a stocului de locuințe publice.