Deputații au dezbătut și au adoptat o declarație prin care condamnă atacul virulent antisemit îndreptat împotriva Teatrului Evreiesc de Stat și împotriva actriței Maia Morgenstern. Actul a primit 271 de voturi "pentru" și unul împotrivă.

"Deputații din Parlamentul României urmăresc cu atenție și îngrijorare creșterea numărului manifestărilor cu caracter antisemit, în România, tentativele de reabilitare ale criminalilor de război, și atacul virulent, antisemit, îndreptat împotriva Teatrului Evreiesc de Stat, a directorului și a întregului personal din această instituție de cultură. Deși ar trebui să fie doar o amintire a tragediilor care au însoțit cele mai întunecate momente ale istoriei umanității, suntem conștienți că ideile, concepțiile și doctrinele antisemite își păstrează în continuare efectele nocive, descoperă noiadepți dispuși să le promoveze și sunt prezente în anumite segmente ale societății", se arată în textul declarației, citat de șeful Camerei Deputaților, Ludovic Orban.

Având în vedere manifestările recente și pericolul pe care acestea îl prezintă, pentur publicul larg, necesitatea consolidării politicilor de eliminare a oricăror forme de antisemitism, cât și imperativul exprimării unui puternica ngajament politic de a acționa hotărât împotriva tuturor mijloacelor de promovare ale acestor percepții, bazate pe ură împotriva evreilor, Camera Deputaților:

 

- condamnă cu fermitate atacul virulent antisemit îndreptat împotriva Teatrului Evreiesc de Stat și orice altă formă de antisemitism;

- protestează față de tentativele de reabilitare a Mișcării Legionare, ale lui Ion Antonescu și/sau a altor criminali de război;

- reafirmă hotărârea membrilor săi pentru susținerea în continuare în plan legislativ și instituțional a acțiunilor de combatere a oricăror forme și manifestări de antisemitism;

- solicită puterii executive și puterii judecătorești să ia toate măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Legii nr. 157/2018 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea antisemitismului și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război;

- solicită autorităților locale să inițieze cu celeritate, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, demersurile necesare pentru înlocuirea denumirii străzilor care conțin numele unor persoane vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război;

- susține importanța deosebită pe care o are punerea în valoare a patrimoniului evreiesc din România, atât material cât și cultural, ca forme de recunoaștere pentru contribuția evreilor la dezvoltarea României. 

 

Declarația a fost inițiată de Silviu Vexler, reprezentatul comunității evreiești în Parlament, și vine ca urmare a mesajelor de amenințare cu moartea pe care actrița Maia Morgenstern le-a primit.

+++

La dezbateri, liderul USR, Dan Barna, s-a întrebat că de ce, după atâția ani de exercițiu democratic și după o istorie atât de plină de tragedii, e totuși nevoie ca în Parlamentul României să se reafirme lucruri care ar trebui să fie de domeniul evidenței. 

"Mă întrebam, și nu sunt singurul, de ce e nevoie să spunem iar că antisemitismul n-are ce căuta în această țară. De ce xenofobia e încă un subiect actual? De ce intoleranța continuă să fie temă de discuție? Oare n-am învățat nimic din trecutul nostru? N-am învățat că disprețul naște dispreț și ura naște ură?", a spus Dan Barna în plen.

Acesta a spus că "am ajuns aici pentru că adesea considerăm antisemitismul și rasismul în general probleme secundare, marginale".

Dan Barna, săgeți către AUR

"Aș vrea să îi întreb un lucru pe colegii de la AUR: dormiți bine noaptea după ce le-ați zis medicilor că sunt criminali? Sunteți mulțumiți că oamenii care vă salvează prietenii și rudele de la moarte trebuie să facă față și potopului de injurii și blesteme pe care l-ați încurajat și lansat împotriva lor? Vă simțiți împliniți? Simțiți că ați realizat ceva în aceste luni de mandat?", a mai spus liderul USR.

El i-a întrebat pe cei din AUR dacă în următorii ani vor să facă liste cu dușmanii din mințile lor înfierbântate.

"Ce ținte mai aveți? Cine urmează? Poate ne spuneți acum, să ne pregătim și noi. 
Dacă asta vreți să faceți, poate a venit vremea să vi se spună că, deși ați fost aleși democratic, n-ați înțeles nimic nici din democrație, nici din libertate și nici din privilegiul de a reprezenta oamenii acestei țări. Poate a venit vremea ca în jurul dumneavoastră să fie pus un cordon sanitar (știu că vă place cuvântul ăsta). Poate a venit vremea să vă spună cineva că extremismul nu va fi tolerat. Intoleranța, doamnelor și domnilor de la AUR, nu va fi tolerată. 
Pot accepta că sunt oameni care își mai pierd temporar cumpătul. Nu e ușor să faci față unei crize și mulți români suferă în aceste zile dar, domnilor și doamnelor colegi de la AUR, când v-ați pierdut și sufletul? Ce demon vă stăpânește de ați ajuns să vedeți criminali în salvatori, dictatura în mască și conspirație în vaccin?", a mai adăugat Dan Barna.

George Simion nu crede că AUR este un partid extremist

"Domnule Barna, mi se pare că greșiți profund, greșiți față de români, față de confrații noștri evrei, față de memoria Holocaustului, pentru că politizați această temă. Comiteți o mare greșeală. Cu toții trebuie să luptăm împotriva antisemitismului", a venit replica de la liderul AUR.

Simion a respins din nou acuzațiile potrivit cărora ar avea vreo legătură cu mesajele dure pe care le-a primit actrița Maia Morgenstern, afirmând că AUR consideră comunitatea evreiască din România "parte integrantă a societății românești".

Simion a mai spus că, dacă "unii vor să transforme AUR în țintă și spun că sunt extremiști, atunci eu le spune că ei sunt extremiști".

+++

Deputatul UDMR Csoma Botond s-a declarat oripilat de atacul la adresa Maiei Morgenstern și a transmis cu Uniunea condamnă antisemitismul, xenofobia și orice altă formă de rasism.

"Cred că o clasă politică responsabilă trebuie să lupte împotriva antisemitismului, xenofobiei și a rasismului. Prin educație, prin aprofundarea cunoașterii trebuie să contracarăm acele prejudecăți, stereotipuri și teorii ale conspirației care duc la ură", a spus Botond.

+++

Deputatul minorităților naționale Varujan Pambuccian, reprezentantul Uniunii Armenilor din România, a spus la rândul lui că schimbările în societate nu apar brusc.

"Astăzi e devastat un cimitir, mâine este amenințat un teatru. Poimâine ce o să se mai întâmple? Lucrurile astea, imaginați-vă nu neapărat aparținând comunității evreiești, pentru că li s-au întâmplat și creștinilor, și musulmanilor, și oamenilor de alte confesiuni sau din alte popoare, numai că evreilor li s-au întâmplat într-un mod îngrozitor și sistematic", a comentat Pambuccian.

+++

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a spus în fața colegilor din plen că avem legislație și instituții și s-au făcut pași importanți la nivel educațional pentru a combate acest flagel, dar, totuși, pericolul "exacerbării atitudinilor antisemite și extremiste nu a fost niciodată învins definitiv".