Camera Deputaților a adoptat marți, în calitate de for decizional, un proiect de lege prin care se introduce obligativitatea marcării corespunzătoare a lucrărilor de excavare în albiile râurilor.

Proiectul, inițiat de ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, impune instalarea de panouri de avertizare și împrejmuirea ariei, supravegherea video-audio și pază, precum și semnalizarea corespunzătoare a riscului modificării adâncimii în timpul și ulterior lucrărilor.

De asemenea, legea instituie noi obligații pentru proprietarii și administratorii de balastiere care efectuează excavații de a monta panouri de avertizare, a împrejmui zona și a o supraveghea audio-video. Neîndeplinirea prevederilor se sancționează contravențional cu amenzi între 25.000 lei și 40.000 lei pentru persoane juridice și între 7.000 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice.

Inițiatorul a explicat în expunerea de motive a proiectului că zeci de copii au murit în ultimii ani înecați în râuri sau lacuri din zona unor balastiere, iar legea apelor 107/1996, înainte de această modificare, nu prevedea montarea de avertismente de către firmele care derulează lucrări.

Proiectul de lege a fost inițiat anul trecut de Sebastian Burduja, după ce presa a scris despre pericolul lucrărilor de excavare în albiile râurilor care nu erau marcate corespunzător și după discuții cu specialiști în domeniu, care au semnalat că acest gen de lucrări provoacă gropi adânci și, implicit, curenți foarte periculoși.

Legea merge la Klaus Iohannis pentru promulgare.