De la 1 ianuarie 2024, medicamentele expirate și/sau neutilizate vor trebui returnate la spitale, publice sau private, unde vor fi amenajate puncte de colectare.

Proiectul, care a trecut de Camera Deputaților, for decizional în acest caz și merge acum la promulgare, își propune ca tone de deșeuri periculoase să nu mai fi aruncate la întâmplare, poluând solul și apa și, implicit, crescând riscurile pentru sănătate.

„Legea USR își propune să rezolve o problemă rămasă nerezolvată zeci de ani: problema poluării farmaceutice. Toate medicamentele care ajung, ca gunoi menajer, la gropile de gunoi și, de acolo, în sol și în apă, sunt molecule de sinteză care sunt foarte greu de asimilat în ciclurile naturale. Unele dintre ele, antibioticele în speță, promovează un fenomen la care, din păcate, România este campioană în Uniunea Europeană: antibiorezistența sau creșterea progresivă a rezistenței la antibiotice. Altele sunt distructori endocrini. Expunerea constantă la molecule de sinteză este o problemă de sănătate publică foarte gravă”, declară deputatul USR Adrian Wiener, inițiator al proiectul de lege.

Proiectul prevede ca medicamentele expirate și/sau neutilizate provenite de la populație să fie colectate la spitale publice și private, care vor fi obligate să le primească în scopul neutralizării. Costurile operațiunilor de colectare și neutralizare vor fi acoperite de la bugetul de stat, pentru a nu împovăra financiar unitățile spitalicești.

Necesitatea returnării medicamentelor expirate și/sau neutilizate va fi inscripționată și pe ambalajul medicamentelor și va fi adusă la cunoștința cumpărătorilor și prin anunțuri radio-tv de interes public.

Anual, peste 1.500 de tone de medicamente expirate ajung la gropile de gunoi sau în sistemul de canalizare în România. Substanțele ajung în pânza freatică sau în sol și de aici în legumele, fructele și carnea pe care le consumăm, iar efectele sunt devastatoare pe termen lung.

Există și o directivă europeană (Directiva pentru Substanțe Prioritare 2008/105/EC) care obligă statele membre să ia măsuri pentru combaterea poluării farmaceutice la toate nivelurile, inclusiv limitarea eliberării în mediu a acestora.