Sclavia, traficul de persoane, traficul de minori, proxenetismul, agresiunea sexuală și tortura nu se mai prescriu. Autorii acestor infracțiuni grave vor răspunde penal, indiferent de termenul care a trecut de la săvârșirea faptei.

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri, în unanimitate, o Lege depusă de PNL, USR PLUS și UDMR pentru modificarea și completarea Codului penal

"Este un alt semnal important care confirmă că pentru actuala majoritate, siguranța oamenilor, în special a minorilor, este o prioritate. Și șansa României de a nu mai avea cazuri de genul celor de la Țăndărei sau cauze de genul Al-Nashiri contra României, dar și de a nu mai vedea țara noastră în top la capitolul agresiuni sexuale împotriva minorilor sau la numărul de persoane traficate", spune liberala Alina Gorghiu, una dintre inițiatoarele legii.

Astfel,p e lângă trecerea unor fapte penale grave în sfera infracțiunilor imprescriptibile, proiectul instituie pedepsirea cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani a celor care nu denunță faptele de agresiune sexuală, de trafic și exploatare săvârșite împotriva minorilor.

De asemenea, se elimină situațiile în care termenele de prescripție se împlinesc înainte ca dosarele să poată fi soluționate, iar autorii pedepsiți.

Legea ajunge pe masa președintelui pentru a fi promulgată.