Cererea DNA cu privire la efectuarea urmăririi penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu, fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, a fost respinsă, marți, de Camera Deputaților.

UPDATE

Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a susținut că a votat ”pentru” cererea DNA, așa cum a cerut colegilor săi de-a lungul timpului: ”Numai că, așa cum am spus în mai multe rânduri, atâta timp cât noi avem această prevedere în Constituție, în permanență vor fi voturi de genul ăsta care pot fi îndreptățite sau nu, nu pot să mă pronunț. Până nu vom scoate acea prevedere din Constituție o să mai avem situații de genul ăsta. Le-am cerut colegilor mei, de asemenea, să voteze în conformitate cu legea. Probabil că au ascultat argumente și dintr-o parte și din alta".

Liderul PSD a explicat rezultatul votului prin faptul că "nimeni în astfel de situații nu se poate impune", notează Agerpres.

"Este un vot total secret și, când e vorba de persoane, deputații și senatorii au cu totul și cu totul altă abordare, nu poți să-i forțezi să stea toți cu bilele la vedere", a spus Dragnea.

El a susținut că au fost parlamentari de la toate partidele care au votat împotriva cererii DNA:"Observând numărul masiv de voturi împotrivă, au votat de la toate partidele în sensul ăsta. (...) Faceți numărătoarea, noi nu ne-am umflat dintr-odată ca și partid în Parlament. Dacă numărați, este o aritmetică foarte simplă".

+++

Purtătorul de cuvânt al președintelui României, Mădălina Dobrovolschi, a declarat marți că votul Parlamentului în cazul cererii de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu dovedește disprețul majorității față de Justiție.

"Votul de astăzi din Parlament în cazul cererii de urmărire penală a deputatului PSD Eugen Bejinariu dovedește încă o dată disprețul majorității față de Justiție. Este inadmisibil ca unii deputați și senatori să se erijeze în judecători și să hotărască prin vot blocarea actului de justiție", a declarat, pentru Agerpres, Dobrovolschi.

Ea a subliniat că președintele Klaus Iohannis a afirmat în nenumărate rânduri că instanța este singura abilitată să se pronunțe în legătură cu vinovăția sau nevinovăția unei persoane, arătând că acest principiu nu este negociabil.

+++

Doar 88 de deputați au votat în favoarea cererii DNA. 183 au votat ”împotrivă” și doi s-au abținut.

Pe 17 mai, Comisia juridică a respins cererea DNA, după ce Eugen Nicolicea a susținut că faptele reclamate de Direcția Națională Anticorupție s-au petrecut înainte de intrarea în vigoare a abuzului în serviciu.

Întrebat de ce anul trecut când s-a dat dat un raport pozitiv din partea comisiei pe aceeași solicitare nu s-a sesizat această neconcordanță legislativă, Nicolicea a spus: "Probabil persoanele implicate, mă refer la Parchet, avocați, colegi de-ai mei, nu au sesizat acest lucru. Acum a fost sesizat".

DNA a cerut, pe 21 noiembrie 2016, Camerei Deputaților să încuviințeze urmărirea penală a lui Eugen Bejinariu, fost secretar general al Guvernului în perioada 2003-2004, acuzat de abuz în serviciu în dosarul "Microsoft 2".

Deputații au folosit însă diverse subterfugii pentru a-l scăpa pe Bejinariu. Comisia juridică a Camerei Deputaților a aprobat, în legislatura trecută, solicitarea, iar plenul a amânat de două ori luarea unei decizii din lipsă de cvorum.

În actualul Legislativ, solicitarea privind efectuarea urmăririi penale în cazul deputatului PSD Eugen Bejinariu a fost retrimisă, pe 4 aprilie, la Comisia juridică pentru două săptămâni, după ce președintele comisiei, Eugen Nicolicea, a invocat un "incident de procedură”.

Atunci, Nicolicea a explicat că raportul Comisiei juridice în acest caz a fost întocmit în legislatura trecută a Parlamentului când din acest for făceau parte reprezentanți ai unui partid care nu mai există — PPDD, iar reprezentanții USR, care sunt în componența actuală, nu au putut să se pronunțe.