Plenul Camerei Deputaților a respins marți prin vot proiectul de lege al USR privind desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Proiectul a fost respins cu 167 de voturi pentru respingere, 97 de voturi împotrivă și 25 de abțineri.

Luni, membrii Comisiei juridice au hotărât, cu majoritate de voturi, respingerea propunerii legislative pentru desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție.

Deputatul PSD Florin Iordache a susținut marți, la dezbaterile asupra proiectului, că în decizia nr. 33 a CCR din anul 2018 33 s-a spus că "înființarea SIIJ constituie o garanție legală a principiului independeței justiției, iar "cine dorește desființarea Sectiei își dorește întoarcerea la DNA și la o subordonare a justiției".

Deputatul USR Stelian Ion consideră că Secția este "un instrument de subminare a puterii judecătorești și de control asupra justiției".

""

Pe 28 mai, Consiliul Superior al Magistraturii a votat  în favoarea menținerii controversatei secții de anchetare a magistraților înființată în mandatul lui Tudorel Toader.

Plenul CSM a dat aviz negativ proiectului de lege depus de USR la Camera Deputaților privind desființarea Secției speciale, cu 10 voturi împotriva desființării Secției și 8 ”pentru”. 

În decembrie anul trecut, Guvernul a aprobat un Memorandum de la Ministerul justiției privind evaluarea cadrului legal cu privire la organizarea și funcționarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. În 4 februarie, Ministerul justiției a pus în dezbatere un proiect de lege privind desființarea Secției de anchetare a magistraților, dar de atunci nu s-a mai întâmplat nimic.

Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, devenită operațională în 23 octombrie 2017, a fost criticată puternic de instituțiile europene, inclusiv în ultimul raport MCV al Comisiei europene. SIIJ are competența exclusivă de a efectua urmărirea penală pentru infracțiunile săvârșite de judecători și procurori.

Secția s-a remarcat doar prin declanșarea mai multor acțiuni disciplinare împotriva fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi. Ea a fost condusă de Gheorghe Stan, dar acesta a fost numit judecător la CCR, la propunerea PSD. Tudorel Toader a propus-o de mai multe ori pe procuroarea Adina Florea pentru a prelua conducerea SIIJ, dar candidatura sa nu a putut fi validată, mai mulți magistrați CSM boicotând ședințele.