Deputații au votat luni proiectul privind modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, după ce pe 6 decembrie au votat pe articole actul normativ, după aproape 13 ore de dezbateri. Senatul e for decizional.

UPDATE: Senatul a fost sesizat luni, în calitate de Cameră decizională, cu proiectul de modificare a statutului judecătorilor și procurorilor și proiectul de modificare a legii ANI, iar Biroul Permanent al camerei superioare a stabilit că pot fi depuse amendamente la cele două acte normative până joi. Rapoartele comisiilor sesizate urmează să fie finalizate până luni, 18 decembrie, a anunțat Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, după ședința Biroului Permanent. 

+++++++++++++++++++++++++++++++ 

În plenul Camerei Deputaților, 179 de deputați au votat "pentru" adoptarea schimbărilor la statutul magistraților, iar 90 "împotrivă".

Unul dintre amendamentele contestate de opoziție, societate civilă și magistrați se referă la acțiunea în regres, prin Ministerul Finanțelor, împotriva magistraților care au săvârșit erori.

"După ce prejudiciul a fost acoperit de stat în temeiul hotărârii irevocabile date cu respectarea prevederilor alin. (6), statul se îndreaptă cu o acțiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care, cu rea-credință sau gravă neglijență, a săvârșit eroarea judiciară cauzatoare de prejudicii", se arată în amendamentul introdus în Statutul magistraților. 

Membrii Comisiei Iordache au restrâns puterile șefului statului. Astfel, președintele nu va mai putea refuza, nici măcar o data și motivat, numirile propuse de CSM în funcțiile de președinte și vicepreședinte la Înalta Curte de Casație și Justiție.

De asemenea, președintele nu va mai putea refuza, nici măcar o dată și motivat, numirea procurorilor și judecătorilor simpli care au absolvit examenul de capacitate și a altor categorii de juriști.

Din articolul care definește activitatea procurorilor s-a eliminat cuvântul "independență": "Procurorii își desfășoară activitatea potrivit principiului legalității, al imparțialității și al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiției".

Judecătorii și procurorii sunt obligați să se abțină de la manifestarea sau exprimarea defăimătoare la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativă și executivă.

Merită amintit că politicienii n-au nicio problemă atunci când vine vorba să critice sistemul judiciar, fie că e vorba de instituții, fie persoane.

 

Totodată, a fost votată și modificarea Legii ANI, astfel încât interdicțiile aplicate deputaților și senatorilor pe baza rapoartelor de evaluare întocmite de Agenția Națională de Integritate și care au constatat nerespectarea prevederilor legale privind conflictul de interese în perioada 2007 - 2013 încetează de drept, scrie HotNews.ro.

Decizia pentru a se face ședința de vot final luni s-a luat la ora 13:30 în ședința conducerii Camerei Deputaților, la propunerea PSD.

Graba parlamentarilor coaliției de guvernare se vede și din faptul că Biroul permanent al Senatului este convocat deja pentru ora 18:00 pentru a inregistra cele două proiecte de lege și a se da termen pentru amendamente pentru proiectul privind statutul magistraților.

Deputații USR au fluierat și au bătut în bănci.