Vaccinarea copiilor ar putea deveni obligatorie, după ce deputații din Comisia pentru sănătate au votat luni în unanimitate, introducerea acestui amendament în proiectul legii vaccinării.

Proiectul de lege trebuie să primească votul plenului Camerei Deputaților - care este decizională.

"Încă nu am terminat raportul, am terminat ședința comisiei în care am dezbătut Legea vaccinării. Dacă până acum mergeam pe acest concept unanim, al obligativității informării, de astăzi putem vorbi și despre o obligativitate a vaccinării. Dar nu vorbim despre un consimțământ prezumat, așa cum el era trecut inițial în proiectul de lege, acest punct a fost scos din lege, celelalte obligații rămânând incluse în lege, începând de la nivelul medicilor, la nivelul Ministerului Sănătății, Caselor de asigurări și așa mai departe. Consimțământul prezumat ar fi însemnat că de la naștere oricine ar fi considerat că își dă consimțământul pentru a fi vaccinat. Nu, acest consimțământ trebuie obținut", a explicat președintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, Florin Buicu, relatează Agerpres.

El a precizat că sancțiunile, în principiu, au rămas aceleași, pornind de la avertisment într-o primă fază, ulterior fiind prevăzute amenzi: "Părinții care nu vor să vaccineze un copil pot să aibă un motiv. Dacă există un motiv de nevaccinare, și anume o contraindicație definitivă sau temporară, ei au posibilitatea, fără niciun fel de problemă, să refuze vaccinarea. Există niște mecanisme prin care odată la 3-4 luni li se va prezenta părinților care este situația, se va discuta cu ei, li se va spune despre toate beneficiile legate de vaccinare".

"Trebuie făcute campanii de informare cu consecințele negative ale nevaccinării și, în mod evident, trebuie găsită o formă de responsabilizare a părinților, că practic părinții iau decizia pentru copii, dacă își vaccinează copiii", a declarat premierul interimar Ludovic Orban după Biroul Executiv al PNL.

Mai mulți părinți au protestat față de vaccinarea obligatorie în fața Palatului Parlamentului.