UPDATEComisia juridică, simulacru de discuții pe pragul la abuzul în serviciu/Ministrul Justiției - absent
Deputații PNL, reuniți luni în ședință, au decis ca pragul până la care abuzul în serviciu să nu fie incriminat să fie stabilit la valoarea de două salarii minime brute pe țară, adică 6.000 de lei.
UPDATE
Dezbaterile generale s-au încheiat. Reamintim că votul final în Comisie juridică pe proiect se va da marți, de la ora 15:00, după dezbagerile pe amendamente.
De asemenea, amendamentele se depun tot până marți, ora 13:00.
+++
Dezbaterile generale durează de aproximativ două ore, în general în jurul a ceea ce trebuie făcut pentru a fi respectate deciziile CCR în privința abuzului în serviciu.
Un schimb răstit de vorbe a avut loc între fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, și șefa Comisiei, Laura Vicol. Aceasta din urmă l-a tot întrerupt pe Ion, care a insistat că încă nu există amendamente depuse la proiect în scris, ministrul nu este prezent, astfel că dezbaterile de astăzi nu au rost. Deputatul USR s-a enervat că este întrerupt și a ridicat tonul să fie lăsat să vorbească.
Un secretar de stat din MJ a transmis că propunerea oficială a instituției este a unui prag de 9.000 de lei, propunere care va fi susținută și marți sub formă de amendament.
Declic a propus un prag simbolic de 1 leu. Cupșa de la PNL i-a spus că nu este posibil să ceri un prag de 1 leu, în condițiile în care CCR a spus că până și un salariu minim brut pe țară este o suma derizorie. Totuși, după părerea lui, această infracțiune nu ar trebui să aibă niciun prag.
În Comisie mai este prezentă și președinta Funky Citizens, Elena Calistru.
Deputatul USR Stelian Ion a propus amânarea pe marți a dezbaterilor generale pentru că invitații din cadrul instanțelor și ministrul de resort nu sunt prezenți în sală. Prin votul majorității PNL, PSD și UDMR, propunerea USR a fost respinsă.
Deputatul PNL Ioan Cupșa a zis că toți cei din Coaliție trebuie să își asume "eroarea" de la Senat, pentru că pragul uriaș a fost o decizie a Coaliției PNL-PSD, nu a unui singur partid
Ministrul Cătălin Predoiu nu a venit la ședință, iar președinta Comisiei juridice, Laura Vicol, l-a criticat pentru că era așteptat să dea explicații despre "exorbitantul prag de 250.000 de lei adoptat de Senat".
Comisia juridică din Camera Deputaților s-a reunit de la ora 17:00 pentru a discuta propunerile privind modificarea pragului la abuzul în serviciu. Votul final în Comisie juridică se va da marți, ora 15:00. Amendamentele se depun până marți la ora 13:00. Presa nu va avea acces la ședința de marți, însă aceasta va fi transmisă online, potrivit președintei Comisiei, PSD-ista Laura Vicol.
***
Ministrul Justiției, prezent la ședință, a anunțat la final că el susține, la fel ca liderii Coaliției, pragul de 9.000 de lei. După ce acesta a plecat din ședință pentru a se întâlni și cu deputații PSD, liberalii au votat să susțină în Comisia juridică un prag de 6.000 de lei.
"În urma argumentelor de constituționalitate, cu toate că din punctul nostru de vedere, al grupului (deputaților PNL - n.r.) nu este necesar, dar ne obligă CCR, suntem obligați să introducem unul. (...) Grupul PNL vine și propune ca acest prag să fie două salarii minime pe economie. E o propunere pe care o vom dezbate", a spus liderul deputaților PNL Gabriel Andronache.
El a mai adăugat că propunerea "arată că depășim ceea ce curtea a subliniat", anume că un prag la valoarea unui singur salariu minim brut e o suma derizorie."
Predoiu a spus presei că în prezent, în penitenciarele din România există 20 de persoane condamnate pentru abuz în serviciu, în toate instanțele din țară sunt 625 de cauze care vizează această infracțiune, iar la ÎCCJ sunt 26 de cauze.
Propunerea urmează să fie discutată în Comisia juridică din Camera Deputaților, iar apoi proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum și a altor acte normative, adoptat de Guvern la finele anului trecut.
Ce spune exact amendamentul adoptat de Senat și care este o formă "resusictată" a celebrei OUG 13, adoptată în 2017 de Guvernul Grindeanu și care a dus la ieșirea în stradă a sute de mii de oameni:
„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.
Comentarii