Camera Deputaților și Senatul, convocate miercuri în sesiune extraordinară, au aprobat proiectul de lege pentru ratificarea protocoalelor de aderare a Finlandei și Suediei la NATO.

UPDATE:

Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege privind ratificarea Protocoalelor de aderare a Republicii Finlanda și a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord cu 227 de voturi "pentru" și trei abțineri.

Ulterior, Senatul - în calitate de for decizional - a adoptat proiectul de lege cu 96 voturi 'pentru', în timp ce un senator nu a votat.

Proiectul de lege ratifică Protocolul de aderare a Republicii Finlanda și Protocolul de aderare a Regatului Suediei la Tratatul Atlanticului de Nord, reprezentând o etapă procedurală în parcursul acestor țări spre calitatea de membre cu drepturi depline ale NATO.

Protocoalele de aderare la NATO pentru Finlanda și Suedia au fost semnate pe 5 iulie la Bruxelles.

********** 

Potrivit deciziei luate marți de Biroul permanent, ședința va avea loc atât cu prezența fizică a deputaților, cât și online.

Președintele Klaus Iohannis a trimis luni Parlamentului, care se află în vacanță de vară, spre ratificare protocoalele de aderare la NATO a Suediei și Finlandei.

Pe 13 iulie, Guvernul de la București a adoptat un proiect de lege prin care ratifică protocoalele de aderare la NATO a Finlandei și Suediei.

România se află printre primele țări care au demarat procesul de ratificare.