El a motivat faptul că nefiind de dreapta nu se mai regăsește în actuala orientare a partidului.

"USR trece prin momente dificile, cu alegeri contestate și un proaspăt președinte boicotat de filiala București, de unii parlamentari și alți delegați. Președintele anterior, fondatorul partidului și-a dat demisia, iar disputele interne se țin lanț. Când am intrat în USR, partidul își propunea să fie o formațiune de centru, în interiorul căreia co-existau mai multe orientări ideologice: liberali, conservatori, ecologiști, oameni de stânga. Ceea ce ne unea era încercarea de reînnoire a clasei politice. Din păcate, confruntarea care s-a dat nu a fost una între viziuni doctrinare concurente, ci o luptă de putere și de orgolii. Cu toate astea, deznodământul acestei confruntări e următorul: azi USR este un partid al cărui președinte renunță la federalismul ideologic care ne adusese împreună și proclamă pe față orientarea de dreapta a partidului. În acest context, cred că toți cei ca mine, care nu sunt de dreapta, nu își mai găsesc locul în USR. Sunt un om de stânga și toate demersurile și inițiativele mele politice din ultimul an, în care am fost deputat USR, au fost consonante cu viziunea mea politică", a scris marți, pe Facebook, Dohotaru.

Deputatul a explicat că își dorește o platformă civico-politică în stare să concureze PSD, dar și celelalte partide, dinspre (centru)stânga, cu oameni de stânga, "proaspăt implicați partinic".

"Realitatea în România e de stânga. Ne confruntăm cu inegalități flagrante, avem aproape jumătate din populație care trăiește în sărăcie și excluziune socială, aproape o treime din angajați pe salariu minim, investițiile în sănătate și educație sunt cele mai mici din UE.Totuși, problemele acestea nu sunt traduse în programe coerente ori în preocupările de zi cu zi ale oamenilor politici. Știu asta, sunt în Parlament, aud ce se discută să vă pot spune - suntem decuplați de țară", a afirmat Adrian Dohotaru.