Curtea Constituțională a României a admis, miercuri, sesizarea asupra Legii pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989.

"Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecția de neconstituționalitate formulată de un număr de 33 de senatori aparținând Grupului parlamentar al Partidului Social Democrat și a constatat că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 și Ordonanța de urgență a Guvernului nr.91/2019 privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989 sunt neconstituționale, în ansamblul lor", potrivit unui comunicat al CCR, citat de Agerpres.

Proiectul, inițiat de Guvern, a fost adoptat de Senat cu 84 de voturi "pentru" și 54 "împotrivă". Comisia juridică din Senat a dat raport de admitere.

Proiectul pentru aprobarea OUG 91/2019 privind desființarea IRRD 1989, precum și pentru abrogarea legii de înființare a institutului a revenit în dezbatere la Senat după ce legea pentru respingerea OUG 91/2019 fusese trimisă la promulgare, dar a făcut obiectul unei sesizări de neconstituționalitate formulată de Executiv, cu obiecții respinse de CCR, dar și al unei cereri de reexaminare din partea președintelui Klaus Iohannis.

În cadrul dezbaterilor din plenul Senatului, liderul grupului PSD, Lucian Romașcanu, admitea că legea privind înființarea acestui institut ar trebui corectată, reformată, dacă "pare depășită", însă a menționat că nu vede rațiunea desființării lui, fiind singurul dedicat cercetării a ceea ce s-a întâmplat în Decembrie 1989. 

+++

PNL va depune o propunere legislativă privind desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989, a anunțat miercuri senatorul liberal Alina Gorghiu, mai spune sursa citată.

"Anunț pentru PSD: nu-i bai, că vă ajută majoritatea de la CCR! Eu și colegii din PNL vom depune o propunere legislativă de desființare a acestui Institut al lui Iliescu, care ține umbra deasă pe evenimentele Revoluției din '89", a scris Gorghiu, pe Facebook.