Venit cu un discurs anti-sistem, USR împrumută repede metehnele partidelor tradiționale, în interiorul formațiunii declanșându-se o bătălie pe Facebook între membri importanți. Folosit de propaganda PSD în campanie, Soros apare și în disputa din USR.

UPDATE

Clotilde Armand a declarat, miercuri seara, la B1 TV, că soțul său nu ar fi trebuit să scrie pe Facebook despre chestiuni care sunt ”probleme interne” de partid. Ea a recunoscut că au existat tensiuni în campanie, dar le-a catalogat drept normale.

”În niciun caz nu ne rupem și suntem ce am spus mereu că suntem. Avem în ADN transparența. Lucrurile din familie le lăsăm transparent să iasă în public. Se poate explica absolut tot. Problema în această campanie e că nu am avut bani și a fost o luptă pentru puținii bani donați. Unii au vrut bani pentru promovarea paginilor lor de Facebook, au fost frustrări acumulate și o luptă pentru puținii bani primiți. Am fost un partid low-cost și mulți au fost frustrați că puținii bani au fost folosiți pentru unele lucruri sau pentru altele”, a explicat Armand.

+++

În campania electorală, liderul USR, Nicușor Dan, recunoștea că formațiunea s-ar putea sparge după alegeri, întrucât există oameni de diverse orientări. Dar probabil că nu se aștepta ca disputele să înceapă așa de curând.

Scandalul a fost declanșat de Sergiu Moroianu, soțul lui Clotilde Armand, care, într-o postare pe Facebook, a acuzat abuzurile și greșelile comise de echipa de campanie coordonată de Matei Păun.

”Am obținut în București mai puțin ca la alegerile locale. Tot efortul nostru de un an a rezultat în jumătate din scorul partidului de apartament PPDD în 2012! (...) Venit la USB inițial ca voluntar, Păun urmează să fie plătit cu o sumă consistentă. Știe cineva datele financiare ale serviciilor lui Păun? Comisia de Arbitraj i-a cerut în mod repetat lui Matei Păun și echipei sale să-și depună fișa de simpatizant USR. (...) Un alt membru al echipei lui Păun este Mihai Polițeanu, descris de Alina Mungiu-Pippidi drept fostul ei șofer personal, ulterior trecut în slujba Monicăi Macovei, în prezent șeful ONG-ului «Inițiativa România». Politeanu a plecat din grupul de voluntari USR în momentul când i-a fost cerută fișa de simpatizant. Ulterior, a fost recuperat în secret de Păun”, a scris Moroianu.

El susține că Matei Păun este un personaj controversat, despre care cei din USR nu știu unde și pentru cine a lucrat, ce avere și surse de venit are, ”nici măcar ce cetățenie are”.

Păun este susținut în USR de Roxana Wring, apropiată de ONG-urile din rețeaua Soros, cea care l-a adus inițial în organizație și pe Polițeanu.

Sergiu Moroianu acuză faptul că în campanie Păun ar fi declanșat o campanie de denigrare și sabotaj la adresa Clotildei Armand, principalul vector de imagine al USR, cerându-le filialelor să nu o invite pe soția sa, dar interdicția nu a fost respectată.

Soros ”lovește” din nou

”Banii USR au fost cheltuiți prostește pe sondaje de opinie false la supra-preț și pe "servicii de consultanță" contractate fără licitație sau transparență, inclusiv pentru salariul consistent al lui Păun, om fără nicio pregătire în conducerea unei campanii politice, mai ales a unui partid cinstit”.

Moroianu îl mai acuză pe Păun că ar fi purtat în privat discuții cu PNL în numele USR și că ar fi încercat să o determine pe Clotilde Armand să "atace" la TV niște membri PNL pe care ea nu-i  cunoștea: ”În urma refuzului primit, Păun a filtrat invitațiile Clotildei la TV în perioada campaniei electorale, neinformând-o când era invitată”.

Sergiu Moroianu este nemulțumit de faptul că Păun a asociat imaginea USR cu activiștii LGBT și cu Soros, ”încercând chiar să-l disculpe pe Soros în loc să ne disociem viguros de el”, și cere explicații Biroului Național al USR pentru tolerarea acestei situații.

Nicușor Dan: Afirmații mincinoase

Liderul partidului i-a luat apărarea lui Matei Păun, precizând că acesta a activat voluntar, sacrificându-și timpul personal, fără să ceară nimic în schimb, atât la locale, cât și la parlamentare.

”A muncit în baza unui mandat dat de Biroul Național, pe care nu l-a depășit niciodată. A avut în întreaga campanie electorală susținerea mea și a Biroului Național”, a reacționat, tot pe Facebook, Nicușor Dan.

”Sunt mâhnit și uluit că Sergiu Moroianu lansează în spațiul public afirmații mincinoase, multe dintre ele similare cu ale dușmanilor politici ai USR”, a mai scris Dan.