Ministerul cercetării, inovării și digitalizării a organizat vineri, la Universitatea Politehnica din București, o dezbatere publică în legătură cu un proiect de lege privind securitatea și apărarea cibernetică a României.

Pentru cei care nu au putut veni la sediul Universității Politehnica, dar care doreau să participe online la discuții, pe site-ul Ministerului cercetării, inovării și digitalizării a fost postată o adresă cu o conexiune prin Zoom, fără a se face o selecție a participanților, scrie Agerpres.

După câteva minute în care oficiali ai ministerului, precum și de la Directoratul Național de Securitate Cibernetică au prezentat câteva repere din acest proiect de lege, discuțiile au fost întrerupte de câteva persoane, printre care și două logate cu pseudonimele Kirill și John.

Aceștia au bruiat minute în șir dezbaterile, punând muzică patriotică rusească și imagini pornografice.

Pentru a remedia situația, conexiunea video a fost întreruptă.

"V-aș ruga să întrerupem conexiunea video în acest moment, se pare că avem un incident de securitate cibernetică", a anunțat un oficial.

Persoanele care au urmărit online această dezbatere și-au arătat dezamăgirea și furia pentru modul în care a fost organizat evenimentul.

"Cea mai bună lecție de securitate cibernetică!", "Este de râsu' - plânsu' această dezbatere, cine este responsabil de la Ministerul Cercetării și Inovării?", "Vă mulțumim deosebit pentru atmosferă, imagini și muzică", "Securitate cibernetică de Dâmbovița", au fost câteva dintre comentariile postate pe chat-ul conferinței.

Ulterior, dezbaterile au fost reluate și în format online, după eliminarea userilor care au deranjat conferința. 

Ministerul cercetării, inovării și digitalizării anunță, într-un comunicat, că a demarat o activitate de audit intern pentru a identifica responsabilii.

”Acest incident s-a întâmplat în contextul în care ne-am dorit transparență deplină, ca de fiecare dată. Orice persoană putea accesa link-ul de conectare pe platforma ZOOM. Am organizat o dezbatere publică mult peste cerințele legale, cu prezență fizică și online, pentru a da tuturor celor interesați șansa să participe”, se arată într-un comnicat al ministerului.

"Acest incident s-a întâmplat în contextul în care ne-am dorit transparență deplină, ca de fiecare dată. Orice persoană putea accesa link-ul de conectare pe platforma ZOOM. Am organizat o dezbatere publică mult peste cerințele legale, cu prezență fizică și online, pentru a da tuturor celor interesați șansa să participe. Aceasta transparență a fost exploatată de persoane care au tratat un subiect atât de important cu superficialitate.Aceste abateri nu vor rămâne, însă, fără consecințe. MCID va face toate demersurile necesare pentru identificarea celor vinovați și, ulterior, plângerile aferente", mai precizează instituția.