Premierul Nicolae Ciucă anunța pe 1 martie că un robot cu inteligență artificială, botezat Ion, va fi consilierul său onorific. Cei doi au avut un dialog care a stârnit ironii în mediul online, iar acum s-a aflat că discuția a fost regizată.

Robotul ION bazat pe Inteligența Artificială (IA) nu este încă finalizat, iar dialogul cu premierul Nicolae Ciucă a fost regizat în ședința de Guvern din 1 martie, a recunoscut Nicu Sebe, coordonatorul echipei ION și șeful IA al Humans AI, compania care coordonează acest demers, într-un interviu cu Dragoș Stanca, conform HotNews.ro.

Întrebat dacă există sau nu acest asistent AI, Nicu Sebe a declarat: ”Nu pot să spun că este finalizat, este în prima fază, dar oricum este o chestie reală care există”.

Apoi Dragoș Stanca a insistat pe dialogul premierului cu ION, pentru a lămuri dacă momentul a fost sau nu regizat.

„Cineva a dat play răspunsurilor care au fost preînregistrate, ca să spunem lucrurilor pe nume. Nu a fost ca la ChatGPT că îți răspunde în timp real, nu?”, a întrebat Dragoș Stanca.

Nicu Sebe a confirmat acest lucru: „În acel moment într-adevăr așa a fost, dar sistemul poate să facă și răspunsuri cu siguranță”.

Ce a declarat Nicu Sebe în ziua lansării lui ION la Guvern, după ce HotNews.ro a semnalat că ar fi un moment regizat

În data de 1 martie, în ziua lansării la Guvern, Nicu Sebe a încercat să ascundă faptul că tot dialogul cu premierul Nicolae Ciucă a fost regizat.

La briefingul de presă care a urmat ședinței de Guvern, ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, și Nicu Sebe, coordonatorul echipei ION, au ieșit să răspundă întrebărilor jurnaliștilor.

„Cum pot românii să te învețe?” a fost afișată diferit pe ecranul oglindă al lui ION: „Cum te pot învăța românii?”.

Ce răspuns a dat atunci Nicu Sebe:

„Bun, ce spuneți de această eroare, nu cred că era chiar o eroare, pentru că robotul nu trebuie să spună exact ceea ce a spus interlocutorul. Deci, oricum, face o sinteză. Deci, faptul că era textul un pic diferit este o chestie, să zicem, pe care o facem normal, deci, nu, nu e controlată.”

Ciucă și-a luat consilier onorific o inteligență artificială

Mai mult pe EurActiv »