Fostul premier Victor Ponta a cumpărat, cu câteva luni înainte de a ajunge în fruntea Guvernului, un apartament într-un complex rezidențial din centrul Capitalei de la o firmă deținută de un offshore din Panama, scrie Digi24.

Off-shore-ul a fost înființat înainte de 1989 de mai mulți greci, iar singura afacere desfășurată de acesta în țara noastră a fost cea imobiliară. Firma românească pe care offshore-ul panamez a fondat-o este acum în faliment.

Sthemko Holding INC a fost înregistrată în Panama în 30 martie 1989 de mai mulți greci. Conform unor documente prezentate de Digi24, care nu citează nicio sursă pentru acestea, capitalul social al firmei era de 10.000 de dolari.

La 22 iunie 2006, off-shore-ul a înființat în România G&F Real Estate and Constructions SRL, cu un capital social de o mie de lei. Firma avea ca obiect de activitate imobiliarele.

G&F Real Estate and Constructions SRL începe să ia credite bancare și cumpără apoi 16 apartamente în complexul Central Park și 13 apartamente în complexul Rose Garden.

În martie 2011, toate părțile sociale ale SRL-ului românesc îi sunt cedate lui Georgios Chatzagiannis, care apare, în actele prezentate de Digi 24, ca fiind președintele offshore-ului din Panama.

În 2012, cu două luni înainte de a fi propus premier, Ponta a cumpărat de la firma românească, acum în proprietatea grecului cu offshore, un apartament în complexul imobiliar Central Park.

Prezent în sală la procesul în care este judecat pentru fapte de corupție alături de Dan Șova, marți, la instanța supremă, Ponta a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor pe această temă.

Digi24 afirmă că și soția premierului și tatăl acesteia, Daciana și Ilie Sârbu, erau proprietari de apartamente în Central Residential Park SA.

În 2007, Daciana Sârbu ar fi plătit 766.000 de lei pe o locuință de 167 de metri pătrați în acest complex.

Acționarii Central Residential Park erau, spune Digi24, societatea Niro Investment SA (84,98%), controlată de omul de afaceri Dumitru Nicolae, și un off-shore din Insulele Britanice Virgine - Running Total Group LTD (15%), care apare în dosarul Microsoft. Prin acest offshore s-ar fi dat mita pentru care Dumintru Nicolae a fost condamnat la un an și șase luni de închisoare cu suspendare în primă instanță în dosarul Microsoft.

Firma G&F Real Estate, cu rădăcini în Panama și de la care Ponta și-a luat apartamentul, a intrat intră în insolvență în 2014, pentru datorii de aproape 5,2 milioane de euro la Marfin Bank, Pireus Bank, Asociația de Proprietari și Administrația Finanțelor Publice a Sectorului 2. Digi24 afirmă că, la ședințele creditorilor, acționarul grec al firmei și fondatorul firmei-mamă din Panama nu s-a prezentat niciodată. 

Până acum, lichidatorul a reușit să recupereze doar o parte din bani.