Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat joi seară, într-un interviu pentru Starea Nației de la PrimaTV, că există totuși "o mică democrație" în România dacă el, care este sociolog, a ajuns să conducă MApN.

"Aș putea să pun mâna pe armă dacă viața mea sau a familiei mele este amenințată, dar altfel mi-ar fi foarte greu. Ca autoapărare să împușc pe cineva nu mi-ar fi foarte ușor", a declarat Vasile Dîncu, întrebat dacă ar ucide în cazul unui război.

Întrebat dacă s-ar sacrifica pentru țară, el a răspuns că asta depinde de felul în care te identifici cu țara.

"Astăzi este foarte complicat să mai văd oamenii că au un sentiment colectiv. (...) Vreau să lansez o dezbatere despre ce înseamnă securitatea națională. Ce a însemnat atunci poate nu mai este valabil acum, pentru că patria era subiectul înainte, acum se discută mai mult despre individ. Drepturile naționale se lovesc acum de drepturile individului și acum oamenii aleg mai mult individul decât societatea", a afirmat acesta.

Legat despre cum unele țări folosesc diferitele crize pentru a lua măsuri severe sau pentru a justifica nerealizări, Dîncu a spus că asta este o formă de iliberalism și restrângere a opțiunilor de alegere pentru oameni.

"Aproape că nu mai putem să vorbim despre democrație în aceste sisteme. (...) Democrația suferă chiar și în țările democratice în aceste perioade. Și asta este o chestiune care arată că democrația este pentru vremuri liniștite, pentru vremuri de pace și de bunăstare. În condiți de sărăcie democrația nu funcționează, pentru că săracii degeaba au drepturi, dacă nu au dreptul la cuvânt. În democrație, atunci când apare o epidemie, o criză sau o criză inventată noi stăm pe margine, iar guvernatorii băncilor și analiștii comentează", a explicat el.

Despre faptul că Guvernul este condus de un militar, iar Ministerul Apărării de un sociolog, Vasile Dîncu a declarat că asta înseamnă "o dovadă de amestec în societate și că milităria nu este completă".

"Dacă un sociolog conduce MApN înseamnă că este totuși o mică democrație, cum spunea Dinescu într-o poezie despre cum cartoful își scoate puțica lui verde în orice condiții. Nu cred că noi suntem, în spiritul nostru, în etosul nostru românesc, militariști. Este foarte greu să faci militărie cu românii, mi se pare aproape imposibil", a răspuns ministrul.