Plecarea lui Dragnea la ”răcoare” lasă un vid de putere în PSD, iar personaje demult uitate își arată disponibilitatea de a reveni în prim-plan. După ce i-a mătrășit din funcții pe fidelii fostului lider, Viorica Dăncilă e în căutare de sprijin.

Deși a anunțat că și ea și colegii din PSD, partid în care nu există tabere, sunt alături de Liviu Dragnea și familia sa, Viorica Dăncilă prelua funcția de președinte interimar chiar în timp ce fostul lider autoritar se afla în Duster-ul care-l ducea la Rahova.

A doua zi, Dăncilă a anunțat schimbarea PSD, nu în profunzime, ci la nivel de imagine, și s-a descotorosit de apropiații lui Dragnea: Codrin Ștefănescu, Olguța Vasilescu, Cătălin Rădulescu etc. Urmează să scape și de cei din Guvern, Anca Alexandrescu și Darius Vâlcov. 

În același timp, ea i-a recompesant cu funcții pe cei alungați de Dragnea: Paul Stănescu e președinte executiv, Gabriela Firea - președinte interimar la PSD București și vicepreședinte al partidului, iar Marcel Ciolacu e propus pentru șefia Camerei Deputaților. 

După ce marți Gabriela Firea i-a invitat ”prietenește pe cei plecați la Pro România să revină în PSD, miercuri, Dăncilă a anunțat că partidul își deschide ”larg porțile” și toți oamenii de bună-credință care doresc să vină sau să revină în Partidul Social Democrat "vor fi întotdeauna bineveniți". Declarația a fost făcută la Palatul Parlamentului, după care Dăncilă s-a întâlnit la Palatul Victoria cu fostul candidat al PSD la prezidențiale, Mircea Geoană, și el gonit de Dragnea din partid.


Nerăbdător să revină în politica mare, fostul premier Adrian Năstase, condamnat în trecut pentru șantaj și luare de mită, ne-a transmis că a înființat un grup de sprijin pentru partid, ”împreună cu Octav Cozmâncă și cu alți foști și actuali lideri ai PSD”.

Fost șef de cadre al CC al PCR, Octav Cozmâncă a declarat miercuri, pentru Agerpres, că există foarte mulți oameni care au fost membri ai PSD și care pot sprijini, dezinteresat, formațiunea politică aflată acum la cel mai scăzut nivel de încredere în rândul electoratului:

 

”Este nevoie, în primul rând, de oameni, pentru că oamenii sunt cei mai importanți, oameni competenți, oameni profesioniști, care au avut funcții și care nu vor nimic acum, nu vor să se agațe de scaune, de funcții, de avantaje, nu vor decât să ajute, nu vor bani, nu vor nimic. Noi ne-am oferit pentru că avem o obligație morală față de partidul acesta, pentru că atâția ani de zile a fost condus de noi și care nu a avut niciodată asemenea insuccese”,

 

relatează Antena3.ro.

El a mai precizat că joi ar urma să aibă, alături de Adrian Năstase, o discuție cu conducerea centrală a PSD.

Varanul și reorientarea

Concomitent cu vidul de leadership din PSD, mogulul Dan Voiculescu, și el fost condamnat, a anunțat că se va reorienta în conformitate cu rezultatul votului din 26 mai, care ar marca ”finalul unei epoci”.

Fondatorul postului Antenei 3, prin intermediul căruia a susținut atacul social-democrat asupra Justiției, Dan Voiculescu spune că, ”la 29 de ani de la primele alegeri libere de după Revoluție, românii par să-și fi modificat radical preferințele și aspirațiile”.

”De la particularitățile votului politic la consumul de new-media și relevanța predominantă a rețelelor de socializare pentru publicul activ, totul demonstrează că tranziția spre un nou model social a început deja. Cine nu se va adapta noilor realități, va dispărea în irelevant. Rezultatele votului din întreaga Europa demonstrează că partidele tradiționale și reperele politice clasice au suferit pierderi electorale masive...Deși mulți sunt în stare de șoc, aceste tendințe sunt naturale. Așa cum am susținut constant în ultimii 30 de ani, Stânga și Dreapta și-au pierdut semnificația. Sunt două forme goale, depășite istoric și politic, care nu mai țin pasul cu societatea”, a scris cel supranumit ”Varanul”, pe blogul său.

Comentând faptul că fostul președinte Traian Băsescu cere demisia Guvernului, Voiculescu -aflat mereu în barca puterii - notează: ”Deși îl invocă, mai ales când e sub influența… nopții, Traian Băsescu rămâne incompatibil cu bunul simț (sic!)

Schimbarea anunțată de Viorica Dăncilă în era post-Dragnea miroase a trecut. Un trecut rânced, cu iz comunist.