Ministerul rus de Externe a anunțat vineri că un diplomat român va fi declarat persona non-grata și va fi expulzat.

Potrivit unui comunicat al MAE de la Moscova, șefii misiunilor diplomatice din Australia, Albania, Germania, Danemarca, Irlanda, Spania, Italia, Canada, Letonia, Lituania, Macedonia, Moldova, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Ucraina, Finlanda, Franța, Croația, Cehia, Suedia și Estonia au fost convocați și li s-au înmânat note de protest, după ce țările lor au expulzat diplomați ruși, în semn de solidaritate cu Marea Britanie. 

Cum România a expulzat un diplomat, Moscova a răspuns cu aceeași monedă. 

Ministerul Afacerilor Externe de la București a confirmat ”declararea de către Federația Rusă persona non grata a unui diplomat român acreditat în Rusia, după o măsură similară adoptată de țara noastră în spirit de solidaritate cu Marea Britanie, în cazul atacului de la Salisbury”.

Joi seara, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov a anunțat expulzarea a 60 de diplomați americani și închiderea Consulatului SUA de la Sankt Petersburg.

Fost colonel în cadrul serviciilor de informații ale armatei ruse - GRU -, Serghei Skripal a fost acuzat de Moscova că ar fi vândut informații serviciilor britanice, fiind condamnat în 2006 la 13 ani de închisoare. În 2010, a beneficiat de un schimb de spioni.

MAE a reiterat poziția sa de condamnare a oricăror acțiuni care amenință securitatea colectivă și dreptul internațional.

Serghei Skripal și fiica sa Iulia au fost găsiți în stare de inconștiență pe o bancă din orașul britanic Salisbury, pe 4 martie. Peste 25 de țări, inclusiv România, au expulzat diplomați ruși, în semn de solidaritate cu Marea Britanie, care a acuzat Rusia pentru tentativa de asasinare a celor doi.