Ministerul de Externe român a decis expulzarea de pe teritoriul țării a unui diplomat rus, care va fi declarat persona non-grata.

UPDATE

"Cred că este foarte probabil că decizia luată este manifestarea nebuniei politice colective, mai ales că nu există altă explicație plauzibilă", arată Ambasada Rusiei la București, într-un mesaj transmis Agerpres.

MAE rus a reacționat la deciziile statelor europene privind expulzarea unor diplomați ruși, în solidaritate cu Londra, considerând că este ”un pas neprietenesc”.

+++

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României, informează un comunicat al ministerului.

„Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare  la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă.

Precizăm că, în solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii, conform dispozițiilor Convenției de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, MAE a notificat Ambasada Federației Ruse la București că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata și că este obligat să părăsească teritoriul României”, se arată în comunicat.

Reacția MAE vine după ce tot luni ministrul Teodor Meleșcanu a vorbit despre solidaritatea cu Marea Britanie în cazul spionului rus otrăvit în Marea Britanie.

Tot luni, și Statele Unite au anunțat expulzarea a 60 de diplomați ruși, ca reacție la atacul neurotoxic din Marea Britanie în spatele căruia s-ar afla Rusia.

Casa Albă a dispus și închiderea Consulatului rus din orașul american Seattle, conform The Washington Post.

Scandalul diplomatic dintre Marea Britanie și Londra s-a amplificat după ce 23 de diplomați ruși au fost expulzați de pe teritoriul britanic, iar Moscova a decis expulzarea unui număr egal de diplomați britanici.

Criza diplomatică a izbucnit în urma otrăvirii fostului spion rus Sergei Skripal și a fiicei acesteia cu un gaz neurotoxic produs doar în Rusia.

SUA și trei dintre cele mai puternice state din Europa au adoptat o declarație comună împotriva Rusiei, pe care o consideră vinovată de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și pe fiica acestuia. Rusia neagă implicarea.

Și NATO consideră Rusia responsabilă de otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg se va întâlni luni, la Bruxelles, cu ministrul de externe britanic Boris Johnson pentru a discuta despre atacul cu agent neurotoxic asupra fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia.