Premierul Nicolae Ciucă a avut miercuri, de la ora 13:00, o întâlnire cu reprezentanții sindicatelor din educație, după ce cadrele didactice din învățământul preuniversitar au intrat în grevă de avertisment, în intervalul orar 11:00 - 13:00.

UPDATE

La începtutul ședinței de Guvern, Nicolae Ciucă a spus că el și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, ministrul Educației, ministrul Finanțelor și secretarul de stat de la Ministerul Muncii au avut "un dialog foarte bun" cu sindicaliștii.

Ciucă a spus și că "educația este o prioritate națională", iar liderii de sindicat prezintă conținutul discuțiilor de miercuri de la Guvern, urmând ca luni să aibă loc o nouă întâlnire la Palatul Victoria.

+++

Sindicaliștii din educație au anunțat miercuri, după întâlnirea cu premierul, că nu s-a ajuns la un acord și că greva din învățământ va începe luni, 22 mai, pentru că promisiunile sunt nesatisfăcătoare.

”Ni s-au avansat niște propuneri pe care noi le considerăm nesatisfăcătoare, în momentul de față, respectiv aplicarea în integralitate a Anexei 8, pentru toți cei care sunt prinși și posibilitatea prinderii în Programul de guvernare a învățământului ca prioritate națională. Asta este ceea ce s-a lansat în urma discuției”, a spus Președintele Federației Sindicatelor din Educație "Spiru Haret”, Marius Nistor, citat de News.ro.

+++

În acest interval orar de grevă, cursurile nu au loc, au anunțat marți președinții sindicatelor din educație.

Sindicaliștii au mai spus marți că, în cazul în care nu vor exista reacții din partea autorităților, se va trece la greva generală, începând din 22 mai 2023.

"Am demarat protestele în luna decembrie 2022, proteste care au continuat și în lunile ianuarie, februarie, martie, aprilie și ultimul mare protest în data de 10 mai, când în București au protestat 15.000 de oameni. Din păcate, Guvernul României a fost impasibil, chiar dacă am avut discuții la nivel înalt, atât cu premierul, cât și cu președintele Partidul Social Democrat. Au fost doar promisiuni nepuse în practică", a declarat președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu într-o conferință de presă.

Săptămâna trecută, salariații din învățământ din toate județele țării au participat la un marș de protest organizat de către federațiile sindicatele din Educație. Acțiunea a avut scopul de a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învățământ românesc, în mod special, angajații - personalul didactic, nedidactic și didactic auxiliar, notează Agerpres.

Ministra educației, Ligia Deca, a informat că a semnat ordinul privind componența echipei de negociere a contractului colectiv de muncă din învățământ, precizând că îi va invita pe reprezentanții federațiilor sindicale pentru a demara discuțiile.