Președintele Klaus Iohannis a conferit Crucea Națională „Serviciul Credincios” clasa a III-a lui Iulius Filip, disident anticomunist și fost deținut politic.

În anunțul Administrației Prezidențiale se precizează că decorarea acestuia s-a făcut "în semn de apreciere deosebită pentru determinarea și curajul cu care a luptat împotriva abuzurilor regimului comunist și în semn de respect pentru suferințele îndurate în închisorile comuniste, apărând valorile democratice".

"Președintele Klaus Iohannis a acționat, încă de la preluarea mandatului, pentru apărarea memoriei victimelor regimurilor totalitare și asumarea corectă a trecutului recent, în acord cu valorile și principiile europene. Prima acțiune publică a Președintelui României a fost decorarea, în data de 22 decembrie 2014, a domnului Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru înalta sa ținută morală, pentru demnitatea și curajul cu care a militat pentru libertate și democrație", mai spune sursa citată.

Din 2014 și până în prezent, Iohannis a decorat 55 de foști deținuți politic, care au fost lipsiți de libertate în mod abuziv, fiind închiși în marile închisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), în lagărele și coloniile de muncă de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră sau din Balta Brăilei, ori au fost deportați de autoritățile comuniste.

Numele lui Iulius Filip a fost făcut cunoscut în ulima perioadă, după ce în spațiul public au apărut infomrații că actualul procuror general, Augustin Lazăr, a refuzat să-l elibereze condiționat pe Iulius Filip de la Penitenciarul Aiud, unde Lazăr era șeful Comisiei de propuneri pentru liberare.