Procurorii DNA au făcut joi dimineață percheziții în sediul Primăriei Iași, însă primarul Mihai Chirica nu era sosit la serviciu când procurorii au intrat în Palatul Roznovanu.

Subiectul anchetei DNA București îl reprezintă schimbul de terenuri realizat în 2019 de Primăria Iași cu doi oameni de afaceri care dețineau o suprafață în coasta Cimitirului „Eternitatea”. Ei au primit la schimb 3.000 de metri pătrați în cartierul Cicoarei. Schimbul de terenuri a trecut de patru ori prin Consiliul Local până a fost votat, potrivit reporteris.ro.

Mihai Chirica a sosit la birou înainte de ora 09:00, iar DNA București a intrat în cabinetul acestuia. Echipa care a făcut perchezițiile a sosit la sediul primăriei de la ora 7.00, mai spune sursa citată.

Ulterior, DNA a transmis printr-un comunicat de presă că procurorii efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în cursul anului 2019.

"În cursul zilei de 10 iunie 2021, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 11 locații situate pe raza județului Iași, din care una este sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale.În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare", a informat DNA.

Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a declarat că nu are nicio calitate în dosarul de corupție instrumentat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) în care joi dimineață s-au derulat percheziții la sediul primăriei.

 

"Este o acțiune pe care o face DNA București privind ridicarea unor documente legate de perioada 2005- 2018, o acțiune absolut legală, care s-a întâmplat din timpul pandemiei. Au cerut niște documente. Acum au venit să își întregească portofoliul de documente pe care le solicită. Sigur că da, sunt primarul în funcție. Trebuie să le acord tot sprijinul pentru ca lucrurile să meargă așa cum scrie la lege. Nu am nicio calitate și nici foarte multe detalii. Sunt hotărâri legate de inventarierile din 2005. Probabil este legat, din ce am putut să remarc, și de terenul care a făcut obiectul schimbului de lângă Cimitirul Eternitate și care, se pare, a fost o reclamație din interiorul PNL, a unui consilier la vremea respectivă față de colegii săi", a afirmat Chirica, citat de Agerpres.

El a precizat că perchezițiile au vizat birourile angajaților de la Serviciul Patrimoniu și de la Serviciul Cadastru.