Miniștrii Guvernului Dăncilă renunță la protecția SPP, în contextul în care liderul PSD, Liviu Dragnea, îl acuză de mai mult timp pe şeful acestui serviciu, Lucian Pahonţu, că a intervenit în politică.

UPDATE

Demnitarii aflaţi în competenţa Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), nu pot face obiectul protecţiei altor instituţii, au declarat, marţi, pentru Agerpres, surse oficiale.

Potrivit surselor citate, atribuţiile SPP în domeniul protecţiei demnitarilor nu pot fi preluate de nicio altă instituţie, chiar dacă aceasta face parte din sistemul naţional de apărare şi ordine publică.

***

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a precizat, pentru agenţia de presă Mediafax, că, până în acest moment nu a renunţat la protecţia Serviciului de Pază şi Protecţie, dar că, în continuare, va proceda în acord cu ceea ce se va decide.

În schimb, noul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat că nu a ştiut că miniştrii au dreptul la protecţia SPP. Ea a mai spus că nu are de ce să apeleze la protecţia SPP.

***

Toți miniștrii din Cabinetul Viorica Dăncilă au renunțat marţi la Serviciul de Protecție și Pază, potrivit mai multor publicaţii.

Premierul Viorica Dăncilă a venit la Palatul Victoria cu o mașină a Jandarmeriei Române.

Secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, la Realitatea TV, că decizia e firească în condiţiile în care "noi avem foarte multe informaţii că şeful şi conducerea de acolo îşi depăşesc atribuţiile şi se amestecă în treburi politice".

Ştefănescu a mai spus că cei de la SPP informează "mai sus" în legătură cu programul demnitarilor, relaţiile cu familia etc.

Serviciul de Pază şi Protecţie nu a fost notificat oficial că premierul Viorica Dăncilă şi miniştrii Cabinetului său ar dori să renunţe la serviciile SPP, au declarat, pentru Agerpres, surse oficiale.

În ultima perioadă, preşedintele PSD a avut mai multe declaraţii legate de amestecul şefului Serviciului de Protecție și Pază, Lucian Pahonțu, în chestiuni politice.

Luni, la Antena 3, Dragnea, a afirmat că vicepremierul Paul Stănescu este cel care a denunţat o propunere venită din partea lui Lucian Pahonţu.

"Mai mulţi colegi mi-au zis că şeful SPP-ului a fost implicat mai mult decât e cazul. Şeful SPP-ului n-are de ce să interacţioneze cu premierul sau cu membri ai Cabinetului. (...) Este un coleg de-al nostru - de mine s-a ascuns - Paul Stănescu - probabil că de aia are şi probleme acum sau poate că este o simplă coincidenţă. El a spus în mai multe întâlniri publice în ţară, la întâlniri ale CExN, că un bun prieten de-al lui a fost trimis de domnul Pahonţu, care a spus că nu vorbeşte în numele dumnealui - eu cred că vorbea doar în numele dumnealui - şi a spus că undeva prin martie eu o să fiu executat şi că dumnealui să stea deoparte că o să fie protejat şi chiar o să ajungă preşedintele partidului", a afirmat preşedintele PSD.

În septembrie anul trecut, Dragnea a dat vina pe Pahonţu pentru lipsa parlamentarilor social-democraţi de la o şedinţă a Comisiei de Apărare, în ziua în care ar fi trebuit să voteze proiectul de lege privind achiziţionarea Patriot. El a susţinut că a aflat de la Niculae Bădălău că şeful SPP i-a invitat pe parlamentarii PSD la un poligon.

Informaţia a fost infirmată de către preşedintele Comisiei senatoriale de apărare, Iulian Dumitrescu (PNL).

Anterior, întrebat la România TV dacă şeful SPP este implicat în politică, Liviu Dragnea a replicat: "E demult băgat. E poştaşul de serviciu, vestitorul de serviciu de la Cotroceni. A fost al lui Băsescu, acum este al lui Iohannis".