Vicepreședintele Autorității Electorale Permanente (AEP), Marian Muhuleț, a declarat marți că, până acum, sunt 1.007 solicitări de vot prin corespondență și 334 de cereri pentru înființarea de secții de votare la parlamentare.

"Pot să vă spun că, până în acest moment, avem 1.007 solicitări de vot prin corespondență și 334 de solicitări de înființare de secții de votare. Aceste 334 nu înseamnă că înființăm trei secții de votare, ci sunt 334 de solicitări de pe tot mapamondul. Practic nu suntem în fața faptului de a înființa vreo secție de votare la solicitare, în momentul de față. Dar datele sunt disponibile, sunt accesibile oricărui cetățean, îi încurajăm pe cetățeni să facă astfel de solicitări, pentru ca dreptul lor constituțional să fie exercitat în condițiile optime, puse la dispoziție de Parlament prin legile 288 și 208 aprobate anul trecut", a anunțat Marian Muhuleț, într-o conferință de presă organizată la MAE.

Procesul de înscriere în Registrul Electoral a început pe 1 aprilie. 

Vicepreședintele Autorității Electorale Permanente a atras atenția că vor fi organizate secții de votare atât în misiunile diplomatice cât și acolo unde cetățenii solicită acest lucru.

În opinia sa, românii din străinătate sunt mai favorizați decât cei din țară în ceea ce privește dreptul de vot:"Sunt discriminați pozitiv și este de datoria lor să cunoască și să se informeze prin apel la misiunile diplomatice ale României, la consulate, ambasade, ICR-uri, unde găsesc toate informațiile. Își pot prelua informații de acolo, își pot descărca cererile de vot prin intermediul corespondenței sau prin intermediul unei secții mai aproape de domiciliu sau de reședința lor și să o transmită în termen util".

Întrebat dacă există o estimare a românilor care pot cere să voteze în străinatate la alegerile parlamentare, Muhuleț a răspuns negativ.

"Oficial avem doar o cifră de aproximativ 500.000 de cetățeni români cu domiciliul în străinatate, care au pașaport de cetățean român cu pașaport în străinatate", a spus el.

La rândul său, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a tras un semnal de alarmă referitor la numărul mic de români care s-au înscris până acum în Registrul Electoral.

"Este important ca românii să cunoască aceste noutăți legislative pentru a se înscrie în Registrul Electoral și pentru a vota în străinătate, pentru a evita cozile și pentru a evita problemele care au avut loc în anii trecuți”, a afirmat Stoenescu.

MAE și AEP au lansat încă de la sfârșitul anului trecut o campanie de informare a românilor din străinătate asupra noutăților legislative, legea votului prin corespondență fiind votată în 2015.

Pentru perioada următoare, Dan Stoenescu a precizat că MAE va coordona o campanie de informare pe social media la care vor participa și misiunile noastre diplomatice.

"Această campanie va include postări adresate fiecărei comunități în parte, va fi o campanie care se va concentra pe mai multe comunități unde există foarte mulți români în străinătate”, a spus ministrul delegat.