Doi deputați PNL ar dori desființarea Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), afirmând că instituția are conotații ideologice și încalcă libertatea expresiei. Șeful CNCD susține că existența Consiliului este o cerință a CE.

„Din păcate, în ultima perioadă, noi am asistat cum CNCD s-a transformat într-un fel de poliție politică. Consider că sunt o serie de norme, o serie de chestiuni care țin de acest segment al discriminării ce se pot reglementa foarte bine prin intermediul Codului Civil sau prin intermediul a ceea ce înseamnă Codul Muncii în România. CNCD vine de multe ori pe poziții radicale, ideologice care nu au nimic de-a face cu ceea ce înseamnă funcționarea unei instituții de stat în România (s.n.). Este o instituție plătită din bani publici și nu cred că astfel de instituții ar trebui să aibă vreo conotație ideologică sau să îndeplinească anumite chestiuni care pot duce la încălcarea libertății de expresie, iar CNCD nu de puțin ori a făcut sancțiuni exagerate, care s-au aplicat direct pe ceea ce înseamnă dreptul la libertatea expresiei, lucruri care nu au nicio legătură cu discriminarea unor categorii anume”, a declarat deputatul PNL Daniel Gheorghe pentru EurActiv.ro.

De asemenea, Daniel Gheorghe a spus că alături de colegul său, vicepreședintele Camerei Deputaților Ben-Oni Ardelean, susține sesființarea CNCD.

Contactat de EurActiv.ro pentru un punct de vedere pe propunerea deputaților PNL, președintele CNCD, Asztalos Csaba, a spus că existența unei instituții care să se ocupe de combaterea discriminării este o cerință a Comisiei Europene, iar deființarea ei ar duce România într-o situație de infringement.

„Au mai fost parlamentari care au inițiat proiecte de lege de desființare a CNCD și aceste proiecte nu au trecut de Parlament. Existența unei asemenea instituții este o cerință a Comisie Europene. În măsura în care Parlamentul ar avea o astfel de lege, am intra într-o procedură de infringement. (s.n.)”, a explicat președintele CNCD.

„Acest domeniu (...) este o condiție de aderare a României la NATO”, a adăugat Asztalos Csaba.