Purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA la București a precizat marți că Guvernul american nu comentează opiniile unor persoane fizice, cetățeni americani, după ce avocatul Rudy Giuliani a trimis o scrisoare autorităților române.

”Guvernul SUA nu comentează opiniile sau concluziile unor persoane fizice, cetăţeni americani”, a precizat, la solicitarea EurActiv România, Donald L. Carroll, purtătorul de cuvânt al Ambasadei Statelor Unite în România. Acesta a sugerat că ar trebui întrebat Rudolph Giuliani pentru comentarii cu privire la ”declaraţiile prezentate ca fiind ale sale”.

Donald L. Carroll a reamintit care este poziția oficială a SUA în legătură cu lupta anticorupție din România, afirmată în declaraţia comună a Ambasadei Statelor Unite la Bucureşti şi a principalilor parteneri europeni ai României, din 28 iunie.

Mai multe ambasade au precizat atunci că urmăresc ”cu atenţie schimbările la codurile penal şi de procedură penală” şi își menţin ”îngrijorarea că mai multe dintre ele pot împiedica cooperarea internaţională în domeniul aplicării legii şi pot afecta negativ lupta împotriva unei serii de infracţiuni”. 

”Încurajăm toate părţile implicate să reexamineze răspunsul experţilor juridici români precum Consiliul Superior al Magistraturii şi al experţilor internaţionali cum sunt Grupul Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) al Consiliului Europei şi Comisia de la Veneţia”, se mai arăta în declarația comună din iunie.