Președintele României l-a primit vineri, la Cotroceni, pe Donald Tusk, șeful Consiliului European, pentru a discuta despre viitorul UE.

Cei doi oficiali au avut programate convorbiri tete-a-tete și oficiale. Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Donald Tusk se află într-un proces de consultare a membrilor Consiliului European în vederea pregătirii unui document, de tip foaie de parcurs, privind pașii care urmează să fie întreprinși în procesul de consolidare a UE, documentul urmând să fie discutat la reuniunile viitoare ale Consiliului.

„În cadrul discuțiilor, președintele Klaus Iohannis a reiterat în mod ferm poziția României de a nu accepta propuneri care conduc către o Europă cu două sau mai multe viteze sau către o Europă a cercurilor concentrice. Astfel de opțiuni nu ar face decât să adâncească diviziunile între statele membre", se arată în comunicatul citat de Agerpres.

 

„Avansarea într-o formulă de unitate și coeziune, fără fragmentări în rândul statelor membre, trebuie să fie principalul obiectiv la nivel european”.

Iohannis a pledat și pentru o Europă unită, puternică, coezivă și coerentă, mai aproape de cetățenii săi și puternic profilată în plan global. „Acest deziderat va defini acțiunea României pe perioada deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene în primul semestru din 2019”, precizează Administrația Prezidențială.

De asemenea, cei doi oficiali au abordat și elemente legate de pregătirea Summitului care va avea loc la Sibiu în 2019.

Marți, într-o conferință de presă, purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi, spunea că principalul subiect care se va afla pe agenda discuțiilor dintre cei doi oficiali va fi viitorul Uniunii Europene.

La sfârșitul săptămânii viitoare, Klaus Iohannis va participa la reuniunea Consiliului European, la Bruxelles, care are pe agendă teme precum migrația, Europa digitală, chestiuni de securitate și apărare, relații externe ale UE, dar și o prezentare a stadiului negocierilor privind Brexit.