Dorin Valter Enache a fost numit, luni, la conducerea ANSVSA, după schimbarea din funcție a lui Dumitru Băiculescu. Întrucât a fost găsit incompatibil de ANI în 2014, Enache va fi demis.

UPDATE 23:22

De asemenea, în Monitorul Oficial de marți a fost publicată o decizie a premierului Dacian Cioloș potrivit căreia Csutak Nagy Laszlo, vicepreședinte cu rang de secretar de stat, va exercita atribuțiile președintelui ANSVSA, ”până la numirea conducătorului instituției conform legii”.

De profesie medic veterinar, Csutak Nagy Laszlo a fost între decembrie 2006 și aprilie 2009 vicepreședinte al ANSVSA. A revenit în această funcție între aprilie 2010 și mai 2012 și august-noiembrie 2014, potrivit CV-ului publicat pe site-ul Autorității.

Din decembrie 2014 până în martie 2015 a fost președinte interimar al instituției.

Este membru UDMR.

UPDATE 23:12

Decizia privind eliberarea lui Dorin Valter Enache din funcția de președinte al ANSVSA a fost publicată marți seara în Monitorul Oficial.

"Din păcate (Dorin Valter Enache – n.r.) va fi demis, deși este un profesionist desăvârșit. Varianta cea mai simplă pentru înlocuirea sa este cineva din interior (din Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – n.r.), cu funcție, care să fie promovat", a declarat, marți, pentru Mediafax, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. 

Decizia premierului Dacian Cioloș de numire a lui Dorin Valter Enache în funcția de președinte, cu rang de secretar de stat, al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a fost publicată luni în Monitorul Oficial. 

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat, pe 3 octombrie 2014, că Dorin Valter Enache a fost în conflict de interese în perioada în care a fost director executiv al Direcției Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Brașov.

În această calitate, el a semnat documente privind încheierea mai multor contracte de prestări servicii între DSVSA Brașov și o firmă la care fiica sa era asociat.

Potrivit comunicatului ANI, Dorin Valter Enache a încălcat dispozițiile art. 79, alin. (1), lit. a) și c) din Legea nr. 161/2003: ”Funcționarul public este în conflict de interese dacă se află în una dintre următoarele situații: este chemat să rezolve cereri, să ia decizii sau să participe la luarea deciziilor cu privire la persoane fizice și juridice cu care are relații cu caracter patrimonial […] interesele sale patrimoniale, ale soțului sau rudelor sale de gradul I pot influența deciziile pe care trebuie să le ia în exercitarea funcției publice. […]”.

Dorin Valter Enache a contestat, pe 24 octombrie 2014, la Curtea de Apel Brașov raportul ANI. Cererea sa a fost respinsă pe 4 februarie 2015, astfel că Enache a contestat, pe 10 martie, decizia ANI la instanța supremă. Până în prezent nu a fost stabilit primul termen de judecată.