Președintele PSD, Liviu Dragnea, a propus un amendament la bugetul de stat pe anul 2019 prin care vrea tăiere bugetelor SRI, SIE și SPP cu 525 de milioane de lei, banii urmând să ajungă la Ministerul Sănătății și la fondul de asigurări de sănătate.

Astfel, Liviu Dragnea propune tăierea bugetului Serviciului de Protecție și Pază (SPP) cu 50 de milioane de lei, din bugetul Serviciului Român de Informații (SRI) se propun spre realocare 445 de milioane de lei, iar de la Serviciul de Informații Externe (SIE), Dragnea propune tăierea a 30 de milioane de lei.

Potrivit amendamentului, 295 de milioane de la SRI urmează  să ajungă la Ministerul Sănătății pentru Vitamina D, Panorama și Teste markeri tumorali.

De asemenea, alte 150 de milioane de lei de la SRI, plus cele 80 de milioane de lei de la SPP și SIE ar urma să meargă spre Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate Socială.

Liderul deputaților PSD, Daniel Suciu, a anunțat că Liviu Dragnea a depus amendamentul pentru a suplimenta bugetul Ministerului Sănătății, scrie Agerpres.

"Vă pot spune că domnul președinte a depus amendamentul, așa cum a anunțat, este vorba de suplimentarea bugetului Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate vizavi de suplimentarea fondurilor pentru vitamina D, markeri tumorali și un program de screening, cu diminuarea bugetului Serviciului Român de Informații", a precizat Daniel Suciu.

El a adăugat că este un amendament depus la comisiile de sănătate și de buget finanțe.

"Eu cred că colegii noștri din comisii vor putea aprecia dacă, după ani de zile de creșteri substanțiale a bugetului SRI, un stopaj, o oprire a acestor măriri va afecta activitatea SRI, eu cred că nu", a adăugat Suciu. 

Amendamentul privind introducerea "Programului vitamina D" - un program al Ministerului Sănătății prin intermediul căruia un număr estimat de 3,56 de milioane de asigurați ar urma să facă analize pentru depistarea carenței de vitamina D - a fost avizat favorabil luni în Comisiile de Sănătate din Senat și Camera Deputaților,