Liderul PSD a anunțat duminică seara că a fost finalizată evaluarea miniștrilor Cabinetului Grindeanu, iar luni se va lucra la concluzii. Dragnea nu exclude cooptarea UDMR la guvernare.

"Evaluarea este finalizată, în noaptea asta o să dăm o formă finală, mâine (luni-n.r.) o să lucrăm la concluzii, pentru că astea sunt la fel de importante, și cred că o să începem să ne vedem cu miniștri tot mâine", a afirmat Dragnea la sediul central al PSD, relatează Agerpres.

Întrebat unde sunt cele mai mari probleme, Dragnea a spus: "Sunt multe domenii în care sunt probleme. O să prezentăm raportul public, ca să înțeleagă toată lumea despre ce e vorba".

Întrebat dacă eventualele remanieri vor fi trecute în corpul raportului sau la concluzii, liderul PSD a arătat că "la concluzii": "La concluzii dacă va fi nevoie, dacă va fi cazul să ajungem la asta. Am văzut și chiar nu vreau să se supere nimeni, titlu cu "cea mai tensionată seară'. Chiar pentru mine, nu e deloc tensionată această seară. Nu e vorba de tensiune, cred că s-a creat foarte multă tensiune, îmi pare rău că s-a creat foarte multă tensiune pentru că, până la urmă, este o evaluare a activității unui guvern, care lucrează pentru țară, nu lucrează pentru el. Și PSD-ul a mers în alegeri cu un program, românii au avut de ales între mai multe programe și au spus — acesta este programul pe care îl vrem și l-au votat. Drept pentru care guvernul este pus să pună în practică acel program".

Potrivit acestuia, cel mai important nu este cine face parte din guvern, ci ca programul să fie pus în aplicare.

La întrebarea dacă știe dacă e nevoie să fie schimbat guvernul în urma evaluării sau nu, Dragnea și-a exprimat speranța că nu se va ajunge la soluția remanierii: "Încă nu știu la ora asta, mâine o să vedem. Eu vreau să nu ajungem la această soluție pentru că în continuare aș vrea să evităm această variantă. După ce o să analizăm cu atenție raportul de evaluare, când o să lucrăm la concluzii, dacă o să ajungem la concluzia că nu avem altă variantă, o să o propunem și asta, dar nu vrem să ajungem acolo”.

Liderul PSD a precizat, la România TV, că un premier care să pună în aplicare programul de guvernare integral trebuie să fie un om foarte harnic, chiar "nebun de harnic", dar, în același timp, a precizat că nimeni "nu-i pune capul pe butuc" actualului șef al Executivului, Sorin Grindeanu.

Întrebat dacă ia în considerare faptul că președintele Iohannis îl apreciază pe premierul Grindeanu, Dragnea a răspuns că "e un lucru bun, este o dovadă de maturitate", iar buna înțelegere dintre șeful statului și prim-ministru "cântărește mult".

 

"Dar am ajuns în situația ca premierul Grindeanu să fie salvat? Doar nu-i pune nimeni capul pe butuc. Nici n-am spus eu că trebuie schimbat premierul Grindeanu. De ce atâta agitație, de ce atâta supărare și nervozitate, de ce atâta groază la unii? Vorbim despre o evaluare. Și la școală se mai dau note. Nu toți rămân repetenți după un examen, se mai întâmplă", a afirmat Liviu Dragnea,

notează Agerpres.

El a criticat, din nou, lipsa ministrului de Finanțe de la ședința de plen a Camerei Deputaților în care s-a adoptat legea salarizării unitare, dar despre absența premierului nu a comentat.

În ceea ce privește afirmațiile făcute de premierul Sorin Grindeanu în postarea sa pe Facebook privind faptul că România are nevoie de stabilitate și predictibilitate, liderul social-democrat adăugând că "stabilitatea unei țări nu stă într-o persoană".

În ultimul timp au fost vehiculate mai multe informații privind remanierea Guvernului, fiind avansate și două variante de înlocuitor pentru Grindeanu: ministrul de Interne, Carmen Dan, și cel de la Muncă, Olguța Vasilescu.

Dragnea nu exclude cooptarea UDMR la guvernare

După finalizarea evaluării, se va discuta despre posibilitatea cooptării UDMR la guvernare.

"Nu am deschis acest subiect, n-am avansat acest subiect, am vorbit cu dl Tăriceanu, dar după ce finalizăm această evaluare — cu care este la curent și dl Tăriceanu, pentru că și dumnealui a fost implicat în acest proces de evaluare cu colegii dumnealui — o să vedem dacă este oportun. Eu nu resping această variantă pentru că, am mai spus-o, cei de la UDMR tot timpul au propus în funcțiile guvernamentale oameni bine pregătiți, eficienți, serioși și harnici. În toate guvernele în care a fost UDMR nu-mi aduc aminte să fi fost ei acuzați de lipsă de performanță", a afirmat Liviu Dragnea, la România TV.

"Dincolo de pregătirea oamenilor lor și faptul că sunt oameni respectabili și eficienți, totuși, anul viitor sărbătorim Centenarul. S-ar putea să fie o soluție bună din mai multe puncte de vedere ca UDMR să fie implicat mai mult în interiorul majorității parlamentare. Cred că, anul viitor, am avea o șansă să pansăm multe răni. Ar fi o variantă bună, nu am discutat cu dumnealor”, a mai spus Dragnea.