Liderul PSD a declarat, într-un interviu acordat Reuters, că Executivul ar putea face opțională aderarea la Pilonul II de pensii.

Liviu Dragnea a mai explicat că Guvernul își va menține politica de reducere a taxelor și majorare a salariului minim și pensiilor de stat până în 2020.

"Nevoia de relaxare fiscală atât pentru sectorul privat cât și pentru angajatori a fost una acută. Și va continua, vom reduce și numărul de taxe și valoarea lor", a afirmat Dragnea, considerat - notează Reuters - drept cel mai puternic politician din România.

În ultimele zile, premierul Viorica Dăncilă a respins acuzațiile privind desființarea Pilonului II de pensii, dar a susținut că vor fi făcute modificări, spunând oamenilor să ”uite” de acest subiect.

”Uitați de Pilonul II, a fost o propunere a Comisie Naționale de Prognoză și nu pot să vorbesc despre lucrurile astea. Acum nu discutăm despre Pilonul II în niciun caz”, a explicat miercuri Dăncilă, înainte de o întâlnire cu Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu. 

Luni, premierul a spus că desființarea pilonului II de pensii este exclusă, dar a confirmat că Guvernul va analiza ”dacă este bine ca să avem o opțiune pentru Pilonul I sau Pilonul II de pensii din partea cetățenilor”. 

Și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat marți că PSD vrea ca Pilonul II să devină opțional: ”Vizavi de Pilonul II - este o normalitate, dar ca oamenii să vină către Pilonul I trebuie să ne asigurăm ca stat - privind transparența contribuției fiecărui contribuabil la Pilonul I - omul să știe cât acumulează, că banii există, sunt folosiți eficient. Trebuie să găsim și un mecanism de a stimula trecerea de la Pilonul II la I. Eu vă spun ca principiu, oamenii să opteze între Pilonul I și II”.