Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că se gândește "serios" să modifice definiția defăimării din legea privind promovarea demnității umane. Despre comentariile șterse de pe Facebook spune că erau violente și vulgare.

UPDATE 16:46

"În continuare se poate înjura la televizor, se poate înjura pe Facebook, se poate înjura pe orice sistem de comunicare. Ideea de a promova toleranța prin educație este o idee pe care o susțin și pe care vreau să o promovez în continuare. Nu afectez prin nicio acțiune de-a mea libertatea de exprimare”, a dat asigurări Dragnea.

UPDATE 14:30

Președintele PSD, Liviu Dragnea, se declară de acord cu afirmațiile ambasadorului Hans Klemm pe marginea proiectului său de lege și anunță că, printr-un amendament, definiția defăimării sociale va fi total eliminată.

"Am văzut reacția ambasadorului SUA. Sunt total de acord cu declarația și cu afirmațiile dumnealui, și eu și PSD-ul susținem libertatea de exprimare. Am anunțat deja de aseară, public, că, mai ales după noile amendamente pe care le voi depune astăzi, această lege nu va mai putea fi înțeleasă greșit", a declarat Dragnea, luni, într-o conferință de presă la sediul PSD.

"Scopul inițial al legii, care este o dorință la care nu renunț, este de a promova toleranța și demnitatea umană prin sistemul educațional și prin administrație. Este o lege care nu e coercitivă. Azi voi scoate din lege și definiția defăimării sociale. Deja au fost scoase amenzile, azi eliminăm complet articolul, pentru ca nicio virgulă să nu mai poată fi folosită de cei care au manipulat pentru a deturna atenția de la scopul esențial al legii", a mai spus Dragnea, potrivit Agerpres.

Întrebat cu ce va fi înlocuită definiția defăimării sociale, Dragnea a spus: "cu nimic", el precizând că, de fapt, este vorba despre definirea "toleranței umane".

UPDATE 11:26

Ambasada SUA a postat pe Facebook o declarație a ambasadorului Hans Klemm referitoare la proiectul legislativ cu titlul "Proiect de Lege privind promovarea demnității umane și toleranței față de diferențele de grup”.

"Politica Guvernului Statelor Unite ale Americii este clară. Protejarea libertății de exprimare, chiar și în cazurile în care exprimarea aleasă ofensează, este un aspect fundamental al unei societăți democratice sănătoase. Condamnăm discriminarea și ura, dar în același timp ne opunem legilor care interzic exprimarea ofensatoare cu prețul libertății de exprimare", precizează Klemm.

Diplomatul reamintește și o declarație a președintelui Barack Obama: "Cea mai puternică armă împotriva discursului instigator la ură nu este reprimarea, ci libertatea de exprimare, voci ale toleranței care se ridică împreună împotriva bigotismului...”.

"M-am gândit serios și mă gândesc serios și în seara asta până mâine dimineața, sunt dispus să scot și această definiție din lege'', a afirmat, duminică seara, la B1, susținând că a eliminat și amenzile și le-a înlocuit cu cele deja în vigoare.

Președintele PSD susține că a existat "o manipulare profesională” făcută de PNL, iar liderii liberali Vasile Blaga și Cătălin Predoiu sunt printre cei care ''au primit ordin pe unitate să critice'', dar nu știu ce conține propunerea legislativă.

''Mâine (luni – n.r.) o să discutăm și la noi la partid. Pe mine mă interesează ca amendamentele care au fost adoptate în Comisia juridică să fie adoptate așa cum au fost adoptate acolo și, de asemenea, să vedem care este procedura prin care eu pot (...) să mai aduc unele modificări astfel încât să elimin orice sursă de suspiciune'', a spus Dragnea, potrivit Mediafax.

Întrebat de ce mai era nevoie de această lege, social-democratul a subliniat că "este exact ce lipsea, partea de promovare și prevenire", în condițiile în care reglementările de până acum au avut "scop coercitiv".

Referitor la comentariile șterse de pe pagina sa de Facebook, Liviu Dragnea a declarat că erau "de o violență și vulgaritate rar întâlnite”.

"Multe nume erau măști sub care se puteau ascunde postaci ai altora. Un așa-zis dialog cu oameni care înjurau fără niciun fel de temei nu făcea serviciu nimănui (...) 'În primul rând le-am făcut un serviciu de demnitate celor care au postat'', a subliniat președintele PSD, arătând că unii dintre cei ''speriați pe bună dreptate'' nu erau informați.

Proiectul de lege, adoptat de Senat, și de Comisia juridică a Camerei Deputaților, are ca obiect "crearea unor mecanisme de promovare a valorilor privind demnitatea umană și toleranța față de diferențele de grup”.

Sunt vizate trei domenii în care se pot dezvolta aceste mecanisme de promovare: educația, mass-media și activitatea funcționarilor din administrația publică locală și centrală.

Potrivit proiectului, prin defăimare socială se înțelege "fapta sau afirmația prin care o persoană este pusă în situație de inferioritate pe temeiul apartenenței sale la un anumit grup social”.

Pentru aplicarea acestei legi, va fi creat un departament special în cadrul Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, respectiv Departamentul pentru Promovarea Demnității Umane și Toleranței, cu un număr maxim de posturi – 14.

Conform unui amendament propus de Liviu Dragnea la Cameră "defăimarea socială constituie contravenție și se sancționează conform Ordonanței Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare”.

Proiectul a fost criticat dur de reprezentanții societății civile, jurnaliști și politicienii din opoziție. (Detalii, aici)