Liderul PSD a declarat marți că Niculae Bădălău le-a spus la partid că, în ziua în care ar fi trebuit să voteze proiectul de lege privind achiziționarea Patriot, senatorii PSD din Comisia de apărare au fost invitați de SPP la un poligon de tir.

UPDATE2

Președintele Comisiei senatoriale de apărare, Iulian Dumitrescu (PNL), a afirmat, marți, că nu a fost primită la comisie o invitație din partea SPP pentru o vizită la un poligon în ziua în care trebuia dezbătută achiziția rachetelor Patriot, așa cum a susținut președintele PSD, Liviu Dragnea, scrie Mediafax.

”Pe adresa Comisiei de Apărare din Senat nu a fost transmisă vreo invitație din partea SPP pentru vizitarea vreunui poligon, care să se suprapună cu activitatea Comisiei din data de 14 noiembrie 2017 în care ar fi trebuit luat în dezbatere proiectul de lege pentru realizarea «Capabilității de apărare aeriană cu baza la sol» aferentă programului de înzestrare esențial «Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)»”, a afirmat Iulian Dumitrescu.

UPDATE1

Niculae Bădălău a declarat că o mare parte dintre senatorii din Comisia de apărare care au lipsit săptămâna trecută de la ședința în care trebuiau să voteze proiectul de lege privind achiziția rachetelor Patriot au vizitat un poligon al SPP "foarte frumos" la invitația șefului Serviciului, Lucian Pahonțu, conform Agerpres.

El a precizat că nu a participat la această vizită, dar a primit la rândul său invitația prin intermediul a doi colegi din comisie.

"Am avut o invitație transmisă prin domnul senator Brăiloiu Titu și domnul senator Smarandache și mai erau câțiva colegi de a merge să vizităm poligonul SPP-ului, la invitația domnului general Pahonțu. N-a fost o invitație scrisă. Noi am lămurit problema asta și aici a fost un concurs de evenimente, câteva comisii din greșeală puse în aceeași zonă, câteva întâlniri, nu cred că asta a fost cauza principală" a declarat Bădălău la Parlament.

El a negat că participarea senatorilor la poligon ar fi fost "vreo manevră". 

+++

Liviu Dragnea nu a dorit să ofere alte detalii, sfătuindu-i pe jurnaliști să-l întrebe și pe senatorul Niculae Bădălău. El a susținut că erau prezenți mai mulți membri PSD, inclusiv premierul Mihai Tudose, atunci când Bădălău le-a spus ce au făcut senatorii PSD în ziua în care era programat votul privind achiziția Patriot.

"Poate așa se lămurește și domnul Tillerson și poate și Ambasada SUA cu această mare furtună într-un pahar cu apă. Nouă ne-a spus joi seara, la Caraș, domnul Bădălău, președintele executiv al partidului și vicepreședinte al Senatului, că membrii din comisia de apărare de la Senat au fost invitați în aceeași zi și în aceeași perioadă să viziteze un poligon de tir. În general nu prea cred în coincidențe, tocmai în ziua aia, tocmai la ora aia, drept pentru care joi seara am discutat, vineri le-am cerut colegilor mei în CEx din Senat ca ieri să se întrunească în comisie, să dea avizul și astăzi să închidem acest subiect în Camera Deputaților”, a susținut Dragnea.

Întrebat dacă bănuiește o conspirație, liderul PSD a negat: "Doar vă spun ce s-a întâmplat acolo”.

Pe 14 noiembrie, niciunul dintre senatorii PSD-ALDE nu s-a prezentat la ședința Comisiei de apărare și ordine publică din Senat, cu toate că știau că pe ordinea de zi este proiectul de lege care privește achiziția sistemului de rachete Patriot. În lipsa senatorilor PSD-ALDE, ședința nu a avut cvorum și legea nu a putut fi dezbătută.

Absența în bloc a senatorilor coaliției la putere a lăsat loc la diverse suspiciuni privind intențiile guvernului. Uniunea Salvați România a susținut că majoritatea PSD-ALDE încearcă să blocheze în Parlament legea de achiziție a primului sistem de rachete Patriot și periclitează astfel Parteneriatul Strategic cu SUA.

Declarația lui Dragnea se înscrie în atacurile lansate în ultimul timp la adresa șefului SPP, Lucian Pahonțu.

”Noi nu avem puterea, noi avem guvernarea. Este foarte importantă precizarea aceasta (...) Apropo, domnule Pahonțu, nu mai încercați la niciun membru PSD să-l convingeți să aibă gânduri de mărire. Ocupați-vă de SPP și de paza lui Iohannis”, a declarat săptămâna trecută, la România TV, Liviu Dragnea.

Liderul PSD a susținut că știe acest lucru de la membrii PSD pe care Pahonțu ar fi încercat să-i racoleze.

Întrebat dacă șeful SPP este implicat în politică, Liviu Dragnea a replicat: "E demult băgat. E poștașul de serviciu, vestitorul de serviciu de la Cotroceni. A fost al lui Băsescu, acum este al lui Iohannis".